Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 19:58 - Шах по пантофи в София
Автор: hikari Категория: Бизнес   
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2010 20:12


 image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В България шах играят не единствено шампионите Чуждестранните медии споменават днес България най-вече във връзка със заплахите, произлизащи от кризата в южната съседка на България - Гърция. А един германски вестник се спира на някои от чаровните български особености.

Икономически анализи и информации, свързани с кризата в Гърция, правят някои паралели и със съседна България. Прави впечатление, че оценките за състоянието на българските икономика и финансов сектор са доста разнопосочни. Австрийският Ди Пресе цитира работен документ на МВФ, където се казва, че от страните, подготвящи се за приемане на еврото, само България и Естония са успели през 2009 година да натрупат бюджетни резерви, които сега играят ролята на буфер за смекчаване на рецесията.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  България - заплаха заради големия дял гръцки банки

В анализ на швейцарската Креди Суис, поместен на сайта й, се твърди, че по-малките икономики - като тези на България, Унгария и др. - са сравнително най-силно засегнати от сриналата се икономическа активност и спада в БВП. Авторката Сара Мария Голдман твърди, че България и Румъния ще преодолеят тези тенденции вероятно едва през идната година. Проблемът, за разлика от предни години, бил не толкова в обезценяването на източноевропейските валути, колкото във възможния ефект на доминото от повишаващите се държавни дългове, по подобие на гръцкия проблем.

"Ефект на доминото във всички случаи ще има" - прогнозира и Ханс-Вернер Зин, президент на германския Институт за икономически изследвания. На страниците на австрийския Дер Щандарт той твърди, че Маастрихтските критерии за финансова стабилност и ниво на новите задължения не представляват точен и ефективен инструмент, след като в момента само една  държава от Общността ги изпълнява - България.

И други австрийски вестници предлагат анализи с поглед към Югоизточна Европа. Клайне Цайтунг съобщава, че шефът на Централната банка Евалд Новотни не вижда пряка опасност за австрийските банки от гръцката криза. Важното изречение в анализа обаче звучи лошо за България: "Гръцките банки не са силно ангажирани в Централна и Източна Европа, с изключение на Румъния и България."

Австрийският Виртшафтсблат съобщава за удължения от ЕК срок за изпълнението на европроекти по програма ИСПА в България, включително за строежа на втори мост над Дунава, както и за това, че италианците подписват тези дни договор за 40 милиона евро с България за строеж на инфраструктура за атомната индустрия.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Българите - жадни за банани

Германският сайт Фрухтпортал пише в леко ироничен стил, че в България концернът Карфур е заложил на бананите като притегателен магнит за публиката. След като бяха символ на недостижимото по време на социализма, и до днес те предизвикват у българите психологическия рефлекс на почти неконтролираната шопинг-мания - се казва в информация за откриването на хипермаркета Карфур в София.

Световното първенство по шах между Ананд и Топалов в София привлича с интересния си развой много коментари в чуждестранните медии. Сред тях са Ди ВелтШпигел онлайн, австрийските Ди Пресе и Курир. Седмичникът Ди Цайт обявява последния успех на Ананд за "индийска победа в български стил", напомняйки за превъзходното начало на Топалов. Същият седмичник предлага интересен репортаж от София, в който пише за красивите жени по улиците, за старинния чар на Военния клуб, за необяснимото богатство на определени среди, както и за пенсионерите, играещи по пантофи шах в градинките.

 

Обобщение по публикации в медиите/БУ/СГ




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658564
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796