Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 08:03 - България: без железни нерви няма бизнес
Автор: hikari Категория: Бизнес   
Прочетен: 907 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image България изостава все повече Да се прави бизнес в България си остава доста трудно начинание - констатира нов доклад на Световната банка, в който страната заема 51 място сред общо 183 държави. От Вашингтон информира Соня Каникова: В новия годишен доклад на Световната банка за бизнес-условията в общо 183 държави България слиза все по-надолу в класацията. Тази година тя е на 51-ва позиция, което е с шест места по-надолу в сравнение с миналата година, когато България се класира 44-та. Сред 25-те държави в Източна Европа и Централна Азия страната е девета, като трябва да се подчертае, че сравненията на Световната банка за този регион не включват по-напреднали държави като Полша, Словения и Чехия.

imageБългария - без подобрения през последните пет години

България е след страни като Косово и Македония

От източноевропейските страни-членки на ЕС в този регион са включени само България, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Така че България е сравнявана с държави, повечето от които дори не са кандидатки за членство в ЕС. Като цяло обаче регионът на Източна Европа и Централна Азия е водещ в света по брой и мащаби на реформите за подобряване на бизнес-условията. Но въпреки големите подобрения, по няколко от 9-те показатели той се нарежда сред последните в света.

В това осмо поред издание на доклада си Световната банка е включила и една нова оценка: за постигнатите резултати от 2006 година насам. Според тази оценка България е една от държавите с най-слабо подобрение на бизнес-условията през последните 5 години. Заедно с Румъния, Литва, Латвия и Естония, България е направила най-малко за улесняване на бизнес-дейностите. Най-големи са подобренията в Грузия, Беларус и балканските държави, които не са членки на ЕС. По повечето показатели тези страни са далеч пред България в общата регионална класация.

Като цяло може да се каже, че по ред показатели България е под средното за Източна Европа ниво. Един добър пример е получаването на разрешителни за строителство. То продължава да е показател, по който страната се представя изключително зле. Процедурите, необходими за получаване на разрешително, са 24 на брой, докато средно за региона те са 22, а „най-лесните” държави имат само 6 до 13 процедури.

В това отношение България е изостанала далеч след Косово и Македония например, да не говорим за източноевропейските членки на ЕС. За получаването на тези разрешителни в България са необходими 139 дни - този резултат е по-добър от средния за региона (250 дни), но много по-слаб в сравнение с най-добрия резултат: 25 дни. Цената за издаване на разрешителните също е твърде висока - в това отношение България едва успява да се вмести в средните за региона показатели. България не предлага добри условия и за регистрация на собственост. Процедурите са сред най-тежките в региона.

imageВ България плащането на данъци отнема 616 часа!

Няма показател, по който България да блести

Макар че според новия доклад на Световната банка в България има положителни реформи, довели до облекчаване на условията за стартиране на бизнес или за плащането на данъци и такси, забележими подобрения така и не се виждат. Плащането на данъци и такси продължава да изисква 17 плащания на година, което пък отнема средно 616 часа.

Ето как изглежда този показател при най-добрите държави: водещи в световен мащаб са Малдивските острови, където се изискват само 3 плащания; в региона на Източна Европа най-добре се представят Естония и Латвия със 7 плащания, които отнемат съответно 81 и 175 часа. В Източна Европа само Украйна и Беларус са по-зле от България.




Гласувай:
5



1. liliyanaandreeva - ЧЕ ОТКЪДЕ ЖЕЛЯЗО ЗА ЖЕЛЕЗНИ НЕРВИ...
05.11.2010 08:51
...ЗАКРИХА ДАЖЕ И "КРЕМИКОВЦИ", СТОМАНАТА ОТ ВАГОНОРЕМОНТНИТЕ ЗАВОДИ БЕ ИЗНЕСЕНА ЗАД ГРАНИЦА И...ОЩЕ МНОГО ДРУГИ РАБОТИ...А ХНА БИЗНЕСА БЕЗ СТОМАНА МУ КАЗВАТ СИВА ИКОНОМИКА НА ПОРОКА:ПОРНОГРАФИЯ,ПРОСТИТУЦИЯ,ХАЗАРТ,СОДОМИЯ,УБИЙСТВА...
цитирай
2. evrazol - Най трудно е получаването на строително разрешение
05.11.2010 20:00
В най-безумно застроената страна:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665210
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796