Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2011 09:09 - Ситуацията на АЕЦ “Фукушима-1” остава непредсказуема
Автор: hikari Категория: Други   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2011 09:10


Якудза подава ръка на пострадалите в Япония Помощ от подземния свят на Страната на изгряващото слънце     От Якудза са изпратени 70 камиона от района на Токио и Кобе за пострадалите североизточни райони на Япония. Те превозват храна, одеяла и прясна вода до евакуационните центрове в опустошения японски североизток, където 27 000 загинаха или все още се водят за безследно изчезнали след земетресението от 9 по Рихтер и последвалото ги огромно цунами преди две седмици - на 11 март, предаде Ройтерс.

 

Якудза е известна с това, че бизнесът й се базира върху пари от изнудвания, порнография, хазарт и проституция. Членовете на Якудза са отхвърлени от обществото, казва известният японски специалист по организацията и дейността й Манабу Миазаки - той самият е син на бивш якудза бос от Киото.    Те са преживели големи страдания и сега се опитват да помогнат на хората, които също са в беда.

В момента 250 000 японци пребивават във временни подслони. Храната, водата и горивото не достигат. Японското правителство оценява щетите от двете бедствия на 309 млрд. долара.

 

Същевременно продължава борбата на японските ядрени специалисти за неутрализиране на последствията от аварията на АЕЦ “Фукушима-1”, както и предотвратяването на нови изхвърляния на радиация от проблемните реактори. Трима работници в сектора на третия реактор на централата бяха тежко облъчени. Вчера се наложи спирането на работа с реакторите 1 и 2, защото в приземния етаж на постройките е открита силно радиокативна вода - 3,9 бекерела на кубичен сантиметър, което е 10 000 пъти повече от допустимото, съобщи в следобедните часове агенция Киодо. Повече от 300 инженери работят денонощно във “Фукушима-1”.

 

Японският премиер Наото Кан заяви вчера, че ситуацията в ядрената централа „Фукушима-1” все още е „съвсем непредсказуема”, предаде АФП. “Работим, за да спрем влошаването на нещатаТрябва да продължим да сме изключително бдителни”, заяви Кан.

 

Няма данни, които да предполагат, че целостта на обвивката около активната зона на трети реактор в АЕЦ “Фукушима-1” е нарушена, съобщи Ройтерс, като се позова на официално съобщение на японската Агенция за ядрена безопасност.

 

“Възможно е радиацията да се дължи на действия за намаляване на налягането в реактора или на изтичане на вода от тръби или клапани, но данни за пукнатини в обшивката няма”, заявил говорител на агенцията.

 

Същевременно стана известно, че японските власти са загрижени, защото използваната досега морска вода, с която се правят опити за охлаждането на реакторите, може да кристализира и това да доведе до нови негативни последствия - отлагането на сол по горивните пръти може да е много опасно. Много бързо трябва да се реши проблемът с въвеждането на сладка вода за охлаждане, заяви министърът на отбраната на Япония Тошими Катазава. . Засилва се контролът на продукти ЕС реши да засили контрола на продуктите, които се внасят от Япония, заради изтичането на радиация от АЕЦ „Фукушима-1”.

 

Всички японски продукти, които се внасят в страните от ЕС, трябва да бъдат със съпроводителна декларация от японските власти, в която да е отбелязано, че нивото на радиоактивни елементи не надвишава максимално допустимата норма, установена в европейския блок. Трябва да бъде посочено нивото на йод-131, цезий-131 и цезий-137.

 

Засилените мерки влизат в сила от днес.
МОЛЕБЕН ЗА ЯПОНИЯ
 
Молебен за здравето на японския народ бе отслужен в столичния храм „Св. Седмочисленици“ вчера. На църковната служба, организирана от женската организация на НДСВ, присъстваха десетки столичани и представители на японското посолство у нас. .


Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672495
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796