Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 13:19 - Уикилийкс готви нова сензационна бомба
Автор: hikari Категория: История   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
1



Вашингтон отново е под тревога: интернет-платформата Уикилийкс смята скоро да публикува нови секретни документи. Този път ставало дума за информации на Външно министерство, а това крие опасен дипломатически заряд...

Реакцията на Вашингтон не закъсня: "Тези разкрития са вредни за САЩ и нашите интереси" - заяви външната министърка Хилари Клинтън. Експертите също са сигурни, че публикациите на Уикилийкс биха могли сериозно да навредят на дипломатическите отношения на САЩ с други страни.

Строго секретно!

Говорителят на външното министерство Филип Кроули също изтъква, че ставало дума за "чувствителни информации, които отразявали дипломатическото ежедневие". Материалът обхващал и новини, както и протоколи за разговори с оценки на международни контакти, които представители на други държави са предоставяли доверително на американски дипломати.

"Ако това доверие бъде нарушено, ще има последствия" - предупреждава Кроули, допълвайки, че се опасявал дори за националната сигурност.

Голяма част от документите, според информации на осведомителната агенция Асошиейтед прес, се отнасят до Европа, но и до американските отношения с някои важни страни в Азия и други части на света. Сведенията в тях ще са отчасти рутинни и не особено интересни. Очакват се обаче и поверителни оценки за чуждестранни политици или за тактики, използвани от американски дипломати при оказването на натиск над чуждестранни правителства, за да приемат, например, пленници от Гуантанамо.

 

Компромати без край

В средите на американското министерство на отбраната също са загрижени. В един мейл до членове на Конгреса Пентагонът предупреждава, че документите "притежават изключителна тематична широта и засягат много чувствителни външнополитически въпроси". Според "Уол стрийт джърнъл" можело да излязат на бял свят и случаи на корупция.

Уикилийкс пък съобщи, че обемът на следващите публикации щял да бъде седем пъти по-голям от пуснатите в мрежата близо 400 000 доклада на Пентагона, свързани с войната в Ирак. Компрометиращите материали щели да бъдат публикувани още тази седмица или най-късно идната. Още през лятото на тази година Уикилийкс предизвика международна сензация с публикуването на 75 000 секретни документи за Афганистан.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658683
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796