Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2009 10:24 - за грешките, госпожа Патрашкова и смисълът на безупречността
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 913 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 10.08.2009 10:34


Докато пускам постингите, плод на среднощни откровения с близките ми - виждам вълната, от постинги в подкрепа на Катан и се замислям за журналистическата професия - едното от образованията ми е телевизионна журналистика - и смисъла на журналистическата етика и безупречността. Ако за всеки един човек в ежедневието му е важно да се стреми към знанието и мъдростта, то за журналиста е хляб насъщен да разграничава кое е добро и кое - истина. Журналистът трябва да върви напред със сърцето и ума си. След всяка крачка, трябва да проверява достоверността на материалите си. защото не става въпрос само за тайни на света, в който съществуваме. не е просто поредната витка на разширяващата се спирала на познанието ни... Журналистическата етика изисква журналистът да бъде мяра за безупречност. Това е желязна самодисциплина. Дисциплината на война, не е просто живот по правилата. Това е воля и способност да бъдеш безупречен, дори когато това изглежда невъзможно. Колкото по-трудно и нежелано е едно препятствие, толкова повече усърдие се изисква за преодоляването му и толкова по-голямо е щастието от постигането на крайната цел. Това е първото, което журналистът трябва да бъде - безупречен в самодисциплината си! 
Да, няма безгрешни хора. Има грешка - има прошка, но нещата трябва да се изрекат публично, тъй като журналистът е публична личност. Не е страшно! - всеки път, когато виждаме че мечтите ни се изплъзват, с нови сили - дори надскачайки себе си, журналистите продължаваме пътя си - защото удовлетворението от истината за търсещата, творяща душа, която не се бои от падането и ставането, е единственото условие за лично щастие. Признанието на грешките е единственият възможен път към съвършенството.



Гласувай:
5



1. pegas08 - Долу
10.08.2009 10:29
крадливите свраки!
цитирай
2. katan - Благодаря,hikari!
10.08.2009 10:34
Написала много истински неща, към които ско се придържат поне малко съвременните журналисти...щеше да е удоволствие да се чвете и гледа!
Това си почти МОРАЛЕН КОДЕКС НА ЖУРНАЛИСТА!!!
Дано го прочете някой от тях!
Благодаря ти!К.
цитирай
3. pegas08 - Хикари, мила, извинявай за войнствения призив!
10.08.2009 10:35
Де да бяха минали през твоята школа, вестничетето нямаше да се казва "Уикенд", а 'Гардиън-2", например. Чудесна си! Обожавам те и всеки твой ред!
цитирай
4. hikari - пегас - само който не е грешил -
10.08.2009 10:44
само той не може да си представи как ли се чувства тази г-жа Патрашкова. Защото няма какво да се лъжем - традиционна практика е журналистическата немощ откъм идеи да се захранва с блогърските открития. Честно казано - ако в случая не става дума за бездънна глупост - не го наричам плагиатство, защото тя не се е пробвала да стане художник, а нехайство и непрофесионализъм - нямаше и да взема отношение. хората са различни, общото ни е, че лесно залитаме и лесно се оплитаме в простотията си. в айкидото тренировките в доджото започват с паданията - пет, шест месеца само се учиш да падаш. ако изучиш изкуството на падането няма проблем с изучаването на техниките нататък. та затова става дума - не може да станеш мяра за безупречност а да нямаш рефлекс за падане. падаш, ставаш, казваш нещата такива, каквито са - въпрос на саморефлексия е. всъщност - като се замисля има полза от скандала... т.е. има ефект от грешката. Хора, които не са забелязали постинга на Катан и не са обърнали внимание на изкуството, сега проявяват интерес и научават нещо. поздрав - Ела
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665921
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796