Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 15:12 - Отсичане на главата на свети Йоан Кръстител - 29 август - част 3
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 654 Коментари: 1 Гласове:
2



.... пълното падение на Ирод и Иродиада...

продължение
....:

След убийството на славния Предтеча и Кръстител Господен Йоан, окаяният Ирод извършил и друго, не по-малко злодеяние. Той се присмял на нашия Господ Иисус Христос по време на доброволното Му страдание за нас, както повествува свети евангелист Лука: "Ирод с войниците си, като Го унизи и подигра, облече Го в светла дреха и Го изпрати при Пилата." /Лук. 23:11/

божието възмездие

Но Божието отмъщение не закъсняло да се извърши над убиеца и поругателя на Христос. Кръвта на Йоан викала против него към Бога, както някога кръвта на Авел против Каин, а също и другите беззакония на Ирод особено поругаването на Господа Иисуса Христа, му навлекли справедливото Божие наказание. И наистина, скоро той се лишил от царството и живота си заедно с Иродиада и нейната дъщеря. Отмъщавайки за безчестието и позора на дъщеря си, аравийския цар Арета събрал войска и тръгнал против него. Ирод направил същото. В разгорялата се  битка войските на Арета победили и нанесли голямо поражение на Ирод: почти всичките му войни били избити, а той едва се спасил.
След това римският кесар го лишил от властта и богатствата му и го пратил на заточение прелюбодейката и нейната дъщеря.

Първоначално те били изпратен в галския град Лион, а после в испанския град Илерда , където Ирод завършил живота си в лишения и бедствия. Но преди да умре, той видял смъртта на дъщеря си. Веднъж през зимата тя пожелала да премине по някаква работа на другия бряг на река Сикорис. Когатовървяла ледът се пропукал, тя паднала във водата ипотънала до шия. По Божието правосъдие ледът я затиснал така, че тялото й останало във водата, а главата - над леда. И както някога играла с нозете си по земята, така и сега безпомощно се мятала във водата, сякаш че танцувала, увличана от бързото течение на реката. Никой не можел да й помогне и окаяната висяла в това положение, докато острият лед не прерязал шията й. Мерзкият й труп, отнесен от течението под леда, не бил намерен, а главата й била донесена на Ирод и Иродиада както някога главата на Предтечата, но отсечена не от меч, а от леда. Така Божието правосъдие наказало танцьорката, която била виновна за отсичането на честната глава на свети Йоан.
След това загинал Ирод заедно с Иродиада: според преданието те били погълнати живи от земята.


А свети Йоан, както приживе, така и след кончината си остава Предтеча на Господа, защото изпреварил слизането Му в ада и възрадвал светите праотци, като благовестил явилия се в плът Бог. Заедно с тях той бил изведен от ада, разрушен чрез Възкресението Христово, и в Царството Небесно се сподобил с много венци като девственик, пустинножител, учител и проповедник на покаянието, като пророк, Предтеча, Кръстител и мъченик.

По неговите молитви да настави и нас на пътя на истинското покаяние и да ни сподоби с Царството Небесно Христос, нашият милосърден Господ и Бог, на Когото с Отца и Светия Дух вечно въздаваме слава. Амин.




Гласувай:
2



1. bogolubie - hikari,
29.08.2009 16:17
благодаря ти, миличка, за важните публикации, които правиш достояние на всички! Бог да е с теб завинаги!
С обич в Христа: ЕСТИР !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665727
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796