Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 14:09 - Отсичането на главата на свети Йоан Кръстител - 29 август - 2 част
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.08.2009 17:32


Паметта за тебе, праведния с похвали, Господен Предтеча, е доволно свидетелство, че си се показал, наистина изсред пророците най-почитания"
из тропара

....
продължение

След време настъпил денят, в който Ирод имал обичая да празнува рождения си ден. Той събрал всички велможи, воеводи, стареи и тетраси и устроил голямо пиршество. На него дъщерята на Иродиада играла и с танца си много угодила на Ирод и сътрапезниците му. Подучена от жестоката си майка, тя поискала от него главата на свети Йоан Кръстител и получила исканото, защото Ирод се заклел, че ще й даде всичко, каквото поиска, дори и половината си царство. Окаяникът не пожелал да наруши клетвата си, не  пожелал да огорчи мерзката майка на танцьорката, забравил за страха, поради който дотогава не се решавал да умъртви Йоан, забравил дори и за светия му животи сякаш опил се с вино, се разпалил от намерението да пролее невинна кръв. Той веднага пратил палача в тъмницата, заповядал му да  отсече главата на Кръстителя и да я донесе на блюдо.

Заради изобличението на беззаконното съжителство на Ирод и Иродиада  Христовият Предтеча бил посечен в тъмницата късно през нощта, защото евангелист Марко посочва, че мерзкото пиршество било вечерта: даде "гощавка на своите велможи, воеводи и на стареите галилейски". Гощавката продължила далеч след полунощ и когато всички се опили  с вино и дълго се наслаждавали на танца на безсрамната девица, тогава било извършено това неправедно убийство. Главата на свети Йоан била донесена на блюдо на пиршеството и кръвта още капела от нея.

Според някои и след посичането главата изрекла същите изобличителни думи към Ирод: Не ти е позволено да водиш жената на Филипа, твоя брат. О, какъв голям страх обхванал всички седящи на трапезата, когато видели обагрената в кръв човешка глава, носена като ястие на блюдо, да движи устни и да изрича тези слова. Но танцьорката я взела в дръзките си ръце и я отнесла на майка си. А Иродиада се посмяла и пробила с игла езика, който изобличавал беззаконията й. Тя не позволила да погребе главата заедно с тялото, защото се страхувала че ако бъде съединена с него, Йоан ще възкръсне и ще започне отново да изобличава нея и Ирод.

Учениците на светия Предтеча същата нощ взели тялото му от тъмницата и го погребали в Севатия. А главата на Кръстителя Иродиада заровила в двореца, при себе си, на едно безчестно и потайно място. Как светата глава била взета оттам, е описано във възпоменанието на двадесет и четвърти февруари, когато се празнува намирането й.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672051
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796