Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 13:28 - Отсичането на главата на свети Йоан Кръстител - 29 август - 1 част
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.08.2009 14:09


Паметта за тебе, праведния с похвали, Господен Предтеча, е доволно свидетелство, че си се показал, наистина изсред пророците най-почитания"
из тропара

Свети Йоан, Предтечата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, е подобавало да изпревари както рождението на Господа, така и със смъртта си Неговата смърт. И както на земята той проповядвал за пришествието на Господа, като казвал: след мене иде по-силният от мене, така и на пребиваващите в ада души на светите праотци трябвало да възвести, че в света вече се е явил очакваният Месия. Подобно на нашия Господ Иисус Христос, Който пострадал заради греховете на човеците, и Неговият Предтеча загинал със страдалческа смърт поради беззаконието на Ирод.

Това се случило така.
Ирод, наречен Антипа, бил зла издънка на зъл корен. Той бил син на по-стария Ирод, който избил витлеемските младенци, и властвал над Галилея. Отначало той се оженил за дъщерята на Арета, аравийския цар, и живял с нея дълго време. Но после бил запленен от красотата на Иродиада, жената на брат му Филип, и се сближил с нея, защото тя благоволяла към похотта му. По искането на прелюбодейката той прогонил първата си законна жена и се оженил за братовата си жена, престъпвайки закона. Защото, дори ако брат му бе умрял, Ирод не можел да вземе неговата жена, тъй като от техния брак се родила дъщеря, а законът повелявал да се взема вдовицата на брата само тогава, когато починалият не е оставил деца. Известно е, че Ирод отнел жената на брат си Филип още докато бил жив, и така извършил голямо беззаконие като кръвосмесител.
И ревнителят на Божия закон, изобличителят на греховете на човеците и проповедникът на покаянието свети Иоан Кръстител не мълчал, а пред всички го изобличавал катопрелюбодеец и грабител и му казвал: "Не ти е позволено да  водиш братовата си жена" /Марк 6:17-18/.
А Ирод не претърпял изобличението и заповядал да оковат свети Йоан и да го хвърлят в тъмница. Особено се гневяла против светеца Иродиада и силно желаела смъртта му, но не могла да го умъртви, понеже самият Ирод пазел затворника от злото намерение на жена си. Той почитал Йоан като праведен и свят мъж, преди го слушал с удоволствие и от послушание към него вършел много добри дела и затова се страхувал да го предаде на смърт. Но Ирод се боял не толкова от Бога, колкото от хората, както казва евангелист Матей: "И искаше да го убие, ала се боеше от народа, понеже го имаха за пророк" Мат. 14:5/ Той се опасявал хората да не започнат бунт против него и не се осмелявал да предаде открито на смърт пророка и Кръстителя Господен, когото всички обичали и почитали, за да затвори незамлъкващите уста на своя изобличител.
Свети Йоан останал задълго в тъмницата. Учениците му се събирали при него и той често ги поучавал в добродетелен живот според закона Божий. Възвестявал им за вече дошлия на света Месия и както се разказва в Евангелието, ги пратил при Него: "А Йоан, като чу в затвора за Христовите дела, прати двама свои ученици и Му каза: Ти ли си Оня, който има да дойде, или другиго да чакаме?" /Мат.11:2-3/ Той ги изпратил да питат не защото самият той не знаел това. И как би могъл да не знае Този, Когото сам кръстил и над Когото видял да слиза от небесата Светият Дух, за Когото чул да свидетелства и гласа на Отца и, накрая, той сам посочвал: Ето Агнецът Божий.
Йоан пратил учениците си при Господа, за да видят и с очите си славните Му чудеса и окончателно да се убедят в това, че Той, Иисус Христос, е дошъл да спаси човешкия род.

следва

страницата е подготвена от свещеник Валентин Кантарджиев



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658716
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796