Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 19:41 - Виновен ли е Бог за злото, защо го търпи?!?
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 2271 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 29.08.2009 19:42


Това е тайна, която измъчва много религиозни хора, търсещи отговор на един съществен въпрос, който подлага на изпитание вярата им - как могат да съществуват едновременно Бог и злото на света, Божието творчество и разрушителните сили на злото...

В Стария Завет, където не срещаме нито един текст, от който да проличава, че наред с Бога съществува и друг бог, с когото можем да свържем произхода и съществуването на злото в света, има текстове, които - ако бъдат четени извън библейския контекст сякаш говорят за връзка на Бога както с доброто, така и със злото. В книгата на пророк Исая съществува подобен текст: "Аз създавам светлината и творя тъмнината, правя мир и причинявам бедствие. Аз, Господ, върша всичко това." Често за човека е много по-лесно да мисли, че както доброто, така и злото идват от Бога и по този начин не се обезверява. Дори е склонен да приема злото като съдба. По неясни са текстовете, в които говори за връзката между Бога и моралното зло. "Аз ще ожесточа фараоновото сърце..." - това действие е свързано с излизането на евреите от Египет. "От Саул отстъпи Духът Господен, и зъл дух от Господа го мъчеше". Същият този дух внушава по-късно на Саул да убие Давид.: "И хвърли Саул копието, като си помисли - ще прикова Давид о стената..." Тъй като не съществува друг Бог освен християнския някои биха могли да си помислят че всичко, което се случва в този свят, е от Бога: "Всичко е от Него, чрез Него и у Него". Какво означават думите от Него, чрез Него и у Него?

Какво трябва да мислим от гледна точка на познатата ни действителност за злото във връзка с Божия промисъл, Божието управление и Божието всемогъщество? и като чуждо явление в света злото не може да бъде видяно и разбрано извън обсега на Божиите действия.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. drakulla - Книгата Йов
29.08.2009 19:46
от Вехтия Завет обяснява доста от зададените въпроси. Кой от нас ще устои на това, което е изтърпял Йов?
цитирай
2. hikari - възприятията за злото и абсолютната истина
29.08.2009 20:03
за да бъде разбран смисъла на злото в нашия свят е необходимо да погледнем назад и в перспектива, но колко от нас са в състояние да възприемат абсолютната скрита справедливост?
цитирай
3. hikari - истина е, че в живота на всеки човек има
29.08.2009 20:11
и светли и тъмни периоди. Преживяваме успехи и неуспехи, възходи и падения, младост и старост, живот и смърт. Цивилизацията ни определено е изградена социално несправедливо - достатъчно е да погледнем към преситения Север и гладния Юг. Дали това е изпитание за морала ни? Не бива да се заблуждаваме - отговорите на всички въпроси за отношението на Бога към злото, имат ясен отговор в присъствието на Исус Христос в реалния свят.
цитирай
4. drakulla - Земният
29.08.2009 20:16
живот е изпита...
цитирай
5. slovoto - Онзи, който се самонарича "...
29.08.2009 21:48
Онзи, който се самонарича "Бог" в "Стар завет", е Сатана. Тази истина е в основата на арианство, павликянство, богомилство, катарство и още кой знае какви названия на Учението от Сина. Ама защо да вярваме на дядовците си, дайте по-добре да вярваме на ромеи и гърци...
цитирай
6. hikari - за гледната точка на дуалистите
29.08.2009 22:24
говоря преди няколко поста. сатана няма нищо общо с Бог Саваот, освен че се домогва да получи прошка. Ересите са плод на неразбирането на човека на отношението между Бога и сатаната. Между впрочем ние не сме наясно как да подържаме собствените си отношения с Отца си, поради вироглавството си - защото масово не се молим и не се изповядваме а и не четем Библията или я четем както ни падне, а сме тръгнали да любопитстваме какви са домогванията на низвергнатия... защо ли?
цитирай
7. анонимен - Туй, което наричаш "ереси...
30.08.2009 10:37
Туй, което наричаш "ереси", моме, е първохристиянството. Ти колко път на ден се молиш и изповядваш на баща си? Четете преиначената версия на християнството и се чудите защо това или онова не ви било ясно. Ами, продължавайте по тоя път, то накрая всичко ще се изясни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672700
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796