Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 11:05 - Изкушение и устойчивост
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1788 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 31.08.2009 23:18


Убедена съм, че благата в този свят са създадени за нас и са нравствено добри, когато се ползваме от тях умерено. Те могат да изкушат човека и той да ги пожелае само за себе си. За преимуществата на земните радости и опасностите, които крият те, говори Библията и хората, които са се сблъскали с двете страни на тази монета, разбират смисъла им.
Старозаветните писатели препоръчват умереност при удовлетворяване на личните потребности и отговорност за това:
"Синко! През живота си изпитвай душата си и наблюдавай кое за нея е вредно, и това не й давай. Защото не всичко е полезно за всички. Не се пресищай с всякаква сладост и не се нахвърляй на ястия, защото от много ядене иде болест, и от пресищане мнозина са умрели, а въздържаният ще продължи живота."
Характерно за съвременния човек е нежеланието му да се въздържа от нещо. А в същото време живеем с желанието да постигнем душевно спокойствие и мир с близките си, мир, за който ни учи Иисус Христос. Всъщност много злини в този свят произтичат от липсата на умереност и разумност в живота на хората.



Гласувай:
3



1. hikari - вече не е изненадващо - посланията,
31.08.2009 13:23
които отправя развлекателната индустрия, са разрушителни или направо абсурдни... Как да се придържаме към здравия разум, когато самото ни общество се тресе от мания по потребление? потребление заради самото потребление - шопинг и всякакви инги терапии. световната икономическа криза е добър повод да се замислим за разпадащата се ценностна система на модерния човек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672044
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796