Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2009 21:05 - влиянието на медиите за изграждане образа на привлекателния тийнидол
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1191 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 22.09.2009 07:49


Медиите и развлекателната индустрия носят до голяма степен отговорността за тази форма на насилие, която наблюдаваме днес. Те възхваляват до безпаметност образците на физическото съвършенство, като се започне от супермоделите и спортистите и се стигне до мацетата и пичовете... Влиянието върху тийновете е огромно не само в Чалгопитерия но в световен мащаб.
Ще ви разкажа един фрапантен пример за да стане ясно, че в глобалното село няма защитена зона от плащането данък на призрака на суетата...
Неоспоримо доказателство за потресаващото влияние върху младите хора са събитията, последвали излъчването на телевизионен сигнал чрез сателитна връзка за първи път до островите на югозападната част на Тихия океан, при което са излъчени великолепните и изключително кльощави актриси от популярното в Щатите "Мелроуз плейс Бевърли хилс 90210 "и други предназначени за младежка аудитория програми. Четири години по-късно след направено допитване до 65 момичета от островите Фиджи, става ясно, че в резултат на видяното са се променили - или развратили - представите им. Момичетата почти незабавно започнали да се обличат и да си правят прически като американките. Ръководителят на изследването - д-р Ан Бийчър, завеждащ изследователската работа в Харвардският център за смущения в храненето, отбелязва сериозни промени в хранителните режими на момичетата от фиджи. Онези от тях, които гледат телевизия три или повече пъти в седмицата, са два пъти по-склонни да се възприемат като прекалено едри или прекалено дебели  в сравнение с другите, които прекарват по-малко време пред екрана.
В заключение ще подчертая, че не е задължително едно дете да е пълно, за да изпитва такива или подобни притеснения. Около 80% от момичетата от четвърти до дванайсети клас се опитват да пазят диета, защото се възприемат като дебели! Почти всички деца на възраст между осем и единадесет години признават, че не са доволни от теглото си. Корените на анорексията, булимията и други смущения в храненето трябва да се търсят в ранните детски преживявания.
Учените, които са се занимавали с гореспоменатите изследвания, смятат, че днешните млади хора са "проникнати от една масова култура, залята от послания за диети". Опитайте се да отгатнете защо е така. Защото посланията за дебелина са толкова заплашителни че дори онези, които нямат наднормено тегло, се страхуват да не напълнеят. Нищо чудно тогава, че нарушенията в хранителните навици сред младите изобилстват - а някои от тях стигат и до фатален край.



Гласувай:
4



1. zaw12929 - Подкрепям постинга!
21.09.2009 21:29
Подкрепям постинга!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670110
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796