Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 13:31 - за неприкосновеността на жилището
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 2243 Коментари: 1 Гласове:
2



Жилище, дом.
Едно от основните човешки права, които законът ни гарантира е неприкосновеността на жилището ни. Жилището е първото персонално обкръжение на човека и формира частният му свят, светът, който е защитен от инвазията на другите. Това е светът, който ни осигурява територия на личен суверинитет. Никой няма право да влиза в дома без разрешение на неговите стопани. Само органите на полицията и следствието имат право да влязат и то само след разрешение на съдията.

Опазването на личното пространство е сериозно нещо.

Ето какво пише в Конституцията на България -
Чл. 33. (1) Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него, освен в случаите, изрично посочени в закона.

(2) Влизане или оставане в жилището без съгласие  на неговият обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост (p.s. пожар, наводнение)



Гласувай:
2



1. hikari - култура на сигурност, култура на страх...
27.12.2009 13:40
от кого се страхуваме повече - от взломаджията или от близките, които с най-добри намерения не уважават правото ни на лично пространство..... съзнателно провокирам. всеки от нас се радва, когато е приет като добре дошъл гостенин, като дългоочакван другар! а понякога наистина ни се налага като странници да почукаме на вратата на непознати и да помолим за подслон! колко е хубаво тогава като гостенчето на късна пролет да получим топла напитка и споделен семеен уют. проявления на любовта. проявления на деликатността. защото не можеш да влезеш като слон в стъкларски магазин в пространството на другия... колко много сме загубили по пътя!
културата на любовта vs културата на страха.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665711
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796