Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 18:19 - разговори в градината на доджото - 4
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2010 18:52


Разговорът се води между Морихей Уешиба и Ела Хикари, като отвреме на време се намесват и други участници - тук и сега ще има изненада...
Ела Хикари: Причинно-следствената зависимост между авторитет и нравственост е най-силно изявена при религиите. Те са и най-устойчивата?! обществена съставка, оказваща огромно влияние при формирането на мисленето и поведението. Общото при всички религии е, че те приемат Бога като върховен авторитет.
Морихей: Съвсем друг въпрос е как стотиците религии си представят този Бог. Естествено е, че той не изглежда еднакво при всички религии. Нещо повече - при много от тях става дума за богове.
Елизабет І: Този факт задължително поражда въпроса: има ли критерий по който да се прецени истинността на религията, а от тук и качеството на ценностната система, която тя носи в себе си? Богословите са измислили не малко такива критерии. Всепризнато е обаче, че един от много убедителните показатели за истинността на религията са нейните нравствени ценности.
Ела Хикари: За християните Бог - в лицето на Иисус Христос и Библията са върховният авторитет, от който произтичат и нравствените ценности на християнството. Иисус Христос е предал този авторитет на последователите Си, който те следват и днес в християнската вяра.
Елизабет І: Историята и човешката опитност потвърдиха, че авторитетът на християнството и произтичащите от него ценности на морал и етика се оказаха мощен двигател за духовния, материалния, интелектуалния, културния и нравственият прогрес на човечеството през последните две хиляди години...
Ела Хикари: Авторитет и ценности, които са непреходни, истинни, градивни, плодотворни и дават верния отговор за смисъла и целта на човешкият живот.
Морихей: Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях!
Елизабет І: Златното правило..Да правим на хората всичко, което искаме те да ни правят - за да се чувстваме добре!
Ела Хикари: т.е. от нас се очаква активна нравствена дейност!







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670655
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796