Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 19:18 - безразличието е фатално
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1639 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 31.03.2010 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прочетох за седемнадесетгодишното момиче, което е родило в дома си и е погубило детето. От друг град, далеч от близките си. Без подкрепа. Приятелката й е била свидетел на страданието й - но и тя е на същите години. И в същата безпомощност и беззащитност.
Мисля си, че тези деца са отишли да учат там водени от голяма дарба. Иначе не биха напуснали своя град, своите родители и роднини. Отишли са с някаква надежда, с някаква вяра в бъдещето, във възможната си реализация. Били са доволни и на малкото, и щастливи че им обръщат някакво внимание. Това момиче не е носило зло, и не е трябвало да понесе такова наказание. Било е скромно и почтено, дете.Но какво се е случило та е започнало да живее в пустиня, сред хората? Нямало ли е възрастни с които да сподели проблемите си, личния си живот, да получи подкрепа? Защото аз зад тази постъпка виждам едно огромно отчаяние и мъка. Каква ли безнадеждност трябва да е изпитала тази детска душа за да стигне до детеубийство? Тези факти от живота придобиват друго значение. В цялата Библия се повтаря един призив: обръщайте внимание не на онези, които могат да ви се отплатят а на онези, които не могат, не онези, които живеят добре и без вашата покана, а онези, които имат нужда от нея! А хората, около тези деца дотолкова не са се интересували от тях, че ужасното престъпление да се случи! Сигурно дори ще кажат в свое оправдание че не са знаели, за нейната бременност. Ах, ако бяха гледали с духовни очи на това дете, а не като на мръвка!
Ще ми кажете че всички сме бедни и нуждаещи се - толкова е тежък живота ни. И какво от това? Господ не освобождава нуждаещите се от общото ни задължение. Ти самият си самотен, беден, объркан? Покани у дома си някой друг човек, който е още по-зле!
Фатално ли е за нас това безразличие, това отсъствие на грижа? Да! Чуйте едни от най-великите думи на Иисус: Защото гладен бях и не Ми дадохте да ям, жаден бях и не Ме напоихте, странник бях и не Ме прибрахте, гол бях и не Ме облякохте, болен и в тъмница и не Ме споходихте? / Тогава и те ще му отговорят и ще кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен или в тъмница и не Ти послужихме?/ Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили."
За да направим нещо за Иисус, трябва да се погрижим за малките и  уязвимите, за бедните и угнетените.
...доколкото не сте сторили това.... - ще го чуем в деня, когато ще бъдем съдени. За греховете, които сме извършили, и за доброто, което не сме извършили.

Завършвам постинга си с мой стих от стихосбирката ми "Морско дихание"- отпечатана в далечната 1986 г., когато по възраст съм била много близо до това дете.

Не търсете виновните...
Няма смисъл от повече жертви.
Трябва ли да се съдят онези,
които са давали от жажда?
Само едно цвете няма да цъфне напролет,
само една вълна ще се разбие
преди да се роди
само една птица ще си отиде
преди да лети...
Виновни няма - а сега -
кой ще забрави убийството?!



Тагове:   милост за живите,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Историята е ужасна,
31.03.2010 19:54
Историята е ужасна, нито е първата, нито ще е последната - за съжаление.
Едва ли би се стигнало до там, ако й е обръщано повече внимание и е получавала повече топлина и обич.

И нещо, което не е изобщо маловажно - историята би могла да приключи с навременен аборт. Нито щеше да е убийство (както проповядват отчетата и много хора им вярват), нито щеше да има такива последствия за момичето.
цитирай
2. razkazvachka - страшно е, но добре правиш, Хикъри,
31.03.2010 21:20
тези неща трябва да се разказват подробно и много пъти, защото невежи родители раждат невежи деца, а учителите не смогват да се грижат за всички, притиснати от бюрокрация и страх.

миналата седмица си направих собствено проучване кой гледа бигбрадъриадата от моите познати - една колежка сподели, че целият клас на дъщеричката й - първолачетата - и вече умело накисват невинното другарче за кражба, която са извършили други.

потънали в собствените си черни дупки, издълбани на мястото на душите, минаваме покрай болните, страдащите, седим с тях, питаме ги как са, те ни отговарят, ние не чуваме вопъла за помощ, след това някой се самоубил, друг имал голям проблем - и само веднъж чух една жена да споделя седмица след самоубийството на приятелката си: "Тя ни казваше, но ние не й обърнахме внимание - не можахме да разберем, че това е зов за помощ!" а други казаха - "ами тя каза веднъж, не дойде втори път" - зомбирани, не виждаме отчаянието, бюрократизирани - чакаме да ни повторят, роботизирани - не съзнаваме, че няма риплей, невежи децата си оставяме, с еднакви проблеми самотни съществуваме, непознати, чужди, неразбрани... а другите са на една ръка разстояние.
цитирай
3. hikari - бездушие и безразличие
01.04.2010 07:01

девет месеца едно дете ще крие бременността си като срамно и позорно състояние. какво може да я накара да постъпи така? вероятно страх от отношението на родителите? очакване да бъде порицана и отритната? та това дете се е самоосъдило преди да е родило! крило е защото се е срамувало и защото не е имало нито един възрастен, който да му бъде доверен и опора в трудната ситуация! тепърва ще се узнава дали е изнасилване, педофилия, или по сериозна история - склоняване към проституция. защо си мълчите? не знаем ли всички че сутеньорите дебнат край самотните момичета - ученички и студентки, не знаем ли, че именно това е контингентът след циганките и манекенките... тънък лед е границата. точно заради уязвимостта на тези деца двойна е отговорността на родителите и учителите. Имало е подозрения за бременност, момичето е непълнолетно... има ли агенция за закрила на детето? има ли гинеколози?... къде са възрастните в тази история?! или всеки си е измивал ръцете и се е правил на ни лук ял, ни лук мирисал! Като започнем от майката! Основният виновник! Директорите и класния. Имали сте служебни задължения, моля! ако не чисто човешки! Службите за защита на детето! Къде сте били за бога!... Личният лекар?! Хазяите! нищо не чули! да бе! ставала съм майка четири пъти и повярвайте ми първият път най-много съм крещяла! стига!!!!! изроди са тези, които са оставили две деца в пълна безизходица с бездушието си. И най-вече - запомнете - когато родилката е удряла телцето е удряла собствената си душа!
цитирай
4. razkazvachka - Видях и статията по въпроса
01.04.2010 08:55
ами и тя е същата работа - съобщение за пикантен случай, който е даден на следствието - може би тука има верига от престъпления - не бездушие, не равнодушие - колективно убийство!

И както казваш - когато родилката е удряла телцето е удряла собствената си душа!
това момиче е убито вече по най-тежкия начин - делото не може да е срещу нея, тя е жертвата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665878
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796