Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 09:57 - за бездетството и плодовете на любовта
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 857 Коментари: 1 Гласове:
3



Бракът се проявява повече в духовната любов между мъжа и жената, отколкото в плътското им съжителство, при което по Божия воля става зачатието на децата.
Господ Бог благоволява еднакво и към съпрузите, които имат деца, и към бездетните съпрузи. "От всичките ми синове - говоли дм. Давид, - защото Господ ми даде много синове, Той избра сина ми Соломон да седи върху престола на Господнето царство/1 Парал. 28:5/ Но Господ и неплодните настанява в къщи като майка, радваща се за децата! Алилуия! /Пс. 112:9/.
В житията на светиите четем как някои съпрузи доброволно са се отказвали от утешенията на телесната любов и от благото да имат деца, за да посветят целият си живот без остатък в служение на Бога, и са пребивавали в целомъдрено девство, което стои по-високо от съпружеството - Нежененият се грижи за Господни работи - как да угоди Господу, а жененият се грижи за световни работи - как да угоди на жената" 1Кор.7:32-33.
Ако бездетните съпрузи не възроптаят срещу благата Божия вол, която е отсъдила за тях като по-добро да нямат деца, Бог ще им зачете това като малък мъченически подвиг, който ще помогне за спасението им.
Бездетството не трябва да разклаща основите на християнското семейство, а напротив, да заздравява още повече брачният съюз между съпруга и съпругата. Както през време на някое общо нещастие и беда хората се сплотяват помежду си, за да оцелеят, така и бездетните съпрузи трябва да се обикнат с двойно по-голяма сила и да възложат цялото си упованаие на Бога. От решаващо значение тук е поведението на съпруга, който с много обич, такт и умение, нелицемерно и с нежност доказва, че безплодието на жена му не е променило с нищо неговото държане към нея. Всякакви спорове, взаимни укори, подозрения и хвърляне на цялата вина за общата беда върху една от страните натрупва черни градоносни облаци над семейното огнище, чийто разрушителен товар лесно може да се стовари над него и да го унищожи. За да не се случи това, съпрузите не бива да дават ухо нито на злонамерените хорски намеци и подмятания, нито на привидно добронамерените съвети и препоръки за избавяне от безплодието, някои от които са определено безнравствени и противоречащи на вярата. Те трябва да се въоръжат с търпение и блага надежда, че Господ Бог ще ги утеши с многожадувания плод на утробата, да се молят на светите Богоотци Йоаким и Анна, Захарий и Елисавета - родителите на Пресвета Дева Мария и на св. Йоан Кръстител - които също били много години бездетни, и преди всичко на Божията Майка, чиято молитва винаги бива чута пред престола на Пресветата Троица.
Чадородието не прави съпрузите непременно по-щастливи от бездетните съпрузи. Ако децата бъдат възпитани лошо и израстнат без вяра в Иисуса Христа, по добре въобще да не са се раждали. За това предупреждава всички лоши родители Сираховият син - Не се радвай на синове нечестиви. Кога се те умножават не се радвай, ако в тях няма страх Господен. По добре е да умреш бездетен, нежели да имаш деца нечестиви" /16:11-4/





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - милост за живите
31.03.2010 10:04
Бог е дал щастливата възможност на безплодните съпрузи също да имат свои деца, като осиновят някое сираче. Така радостта бива двойна и благодатта въз благодат. Многобройни са случаите в живота, когато бездетни съпрузи, след като осиновят някое изоставено дете или деца, си има и свое биологично дете. Така Господ Бог възнаграждава за милосърдието и подтиква всички бездетни съпрузи да побързат в осиновяването на нещастните дечица от Домовете за сираци, които с пламенен копнеж очакват своите мама и тате.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665169
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796