Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 07:50 - за бедността
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 933 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.04.2010 08:39


Има един стих в Евангелието на Матей, който не винаги се разбира в неговия истински смисъл: Блажени нищите /бедните/ духом, защото тяхно е Царството Небесно. Не е възможно Иисус Христос да е имал предвид бездуховните хора. По скоро Той въвежда понятието благословена бедност, което бихме могли да отнесем към всяко човешко състояние на бедност, но само при някои обстоятелства.
Едно от тълкуванията на блажени нищите духом е възхвалата на смирените и простодушни хора, чиито сърца са отворени, за да приемат Бога по чист и безизкуствен начин. Богатите духом са претоварени от книжно знание. Това ги изпълва с гордост и те са лицемерни във вярата като фарисеите. За тях е по-важно да блестят с разсъжденията си, отколкото да водят тих разговор с Бога. Не се моли по площадите - казва Иисус - а сам, в стаичката си, където никой няма да те види. В знанието няма нищо лошо, но ако си изкусен от него, то измества вярата ти. Пред Бога трябва да сме нищи духом - смирени, с чисто сърце.

Така или иначе, подобно тълкуване действително отвежда към онази благословена бедност. Иисус я разграничава от едно друго понятие - тежко положение, нещо, което остана незабелязано от много социални реформатори, обявили всички бедни хора за нещастни. Нека си представим двама души, еднакво притеснени материално. Първият от тях е зле настроен към света, а също и богоненавистно, той е нещастен и вътрешно и зависи само от ограничените си средства за съществуване. Това е единият вид бедност.

P.S.  Това естествено няма нищо общо с Аладин и вълшебната лампа, викането на духове, бели магии и още по-малко някакви свръхтайни на привличането. Все пак илюстрирам човешката глупост с клипчето, като контрапункт на всичко, което написах за смирението.
Християнството обаче приема смирението, изразено в сдържаност, скромност и боголюбивост за друг вид бедност, макар тя също да е свързана с материален недоимък. Първата бедност може да е изцяло нещастна, но другата - е изцяло благословена.






Гласувай:
1



1. razkazvachka - Нищите са блажени
30.04.2010 09:05
духом,
богатите са възмездени
за отказа си от царството божие

дали пък словото не е изгубило в синтагмата:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672286
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796