Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 08:40 - за нравствените измерения на богатството и бедността
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 687 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 30.04.2010 08:49


Благодаря ти, Господи, че ми помагаш....

Християните знаят колко ведра е душата на човек, който печели малко, но живее почтено и винаги се уповава на Бога. човек, който облича в неделя единствените си нови дрехи, за да отиде на църква. Вярата му ни вдъхва дълбоко уважение. Съвестта му е чиста, сънят му е спокоен. Той знае, че Христос е дошъл, за да помогне на хора като него, но също така, че не всеки бедняк е Христов. Ако роптае срещу Бога, завижда и мрази, бедният човек се нарежда веднага сред нещастните.
Нещастието е състояние на духа, то е богоотделеност. Колкото до смирения и сдържан човек, той получава неизменно своята помощ от Небето, но толкова, колкото му е полезна и без да се хвали с нея.
Човекът, който казва "Благодаря Ти, Господи, че ми помагаш да нахраня децата си" усеща много по-силно Божията любов от изреклия: " Благодаря Ти, Господи, че ми помогна да спечеля още два милиона долара" Всъщност втората благодарност не би трябвало да замесва Божието име. Богатството е изпитание за човешката душа, не по-малко тежко от бедността. Ще загубим ли предишния си образ? Ще започнем ли да презираме хората? Ще забравим ли що е милост? То става бедствие за душата и тя загива, ако човек не го превърне в онова, което християнството нарича доброволно благо. Духовният шанс за богатия човек? Да стане съучастник в съдбата на нуждаещите се, като им помага. И все пак нека не забравяме - Бог отмерва със справедлива мярка. Този, който има повече на земята, вече е взел в голяма степен своето. Не остава да му се даде много във вечният живот. За онзи, който има малко на земята е обратното.

Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат но събирайте си съкровища на Небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат, защото дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви.
Трябва много да внимаваме - това са думи на самият Иисус Христос.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - милост за живите
30.04.2010 08:43
Дойдете при мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя.

още по категорични са известните Му думи:

Истина ви казвам: богат мъчно ще влезе в царството небесно.
И още ви казвам: по-лесно е камила да мине през иглени учши, нежели богат да влезе в царството Божие.

Като чуха това учениците Му, твърде много се чудеха и думаха: кой тогава може да се спаси? А Иисус като погледна, рече им: за човеците това е невъзможно, ала за Бога всичко е възможно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670441
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796