Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 17:44 - Майка Тереза: светица или ангел на лицемерието?
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
2



    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Мисионерка на милосърдието Тя се казва Агнес Гонджа Бояджиу, но в цял свят е известна с монашеското си име Майка Тереза. Родената в Скопие албанка посвещава живота си на Бог и на най-бедните. На 26 август се навършиха 100 години от рождението й. Като основателка на ордена Мисионери на милосърдието Майка Тереза е прочута в цял свят. За дейността, която се разпростира по всички континенти, е награждавана с много отличия, включително Нобеловата награда за мир през 1979 година. През септември 1997 г. Майка Тереза умира в Калкута от инфаркт. Шест години по-късно папа Йоан Павел II я обявява за блажена. Не всички обаче смятат Майка Тереза за светица...

Божият зов

Агнес Гонджа Бояджиу е родена в Скопие, в семейството на албански търговец. Възпитана е в строго католически дух. На 17 години напуска родината си. В Ирландия тя става мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето. През декември 1928 г. за пръв отива в Индия и запова послушничество в Дарджилинг.

Bildunterschrift: 1986 година: Майка Тереза до папа Йоан Павел II

"Той е нежната Божия любов... Той обича всеки един от нас, знае имената ни и се грижи за нас повече, отколкото за цветята, полята и за цялата красота на света" - казва преди много години Майка Тереза.

През 30-те години тя е учителка в католическо училище в Калкута. По време на дълго пътуване с влак към Дарджилинг през септември 1946 г. приема "Божия зов": нейната мисия е да помага на най-бедните. Убедена, че у всеки човек живее един Христос, тя иска да основе нов орден. Получава разрешение от Ватикана и създава диоцезна конгрегация, която става основата на ордена Мисионери на милосърдието. Облича бялото сари със сини ивици - облеклото на бедните в Бенгал.

В Калкута младата сестра Тереза е виждала да умират стотици бедни хора. На улицата намира една жена в безсъзнание, половината от тялото й е изгризано от плъхове и мравки. В болницата отказват да я лекуват, жената умира от раните си. След този случай сестра Тереза решава, че никога повече няма да остави някого да умре сам в мъките си. Създава дом за умиращи, в който се грижи за тях до последния им час. Управата в Калкута й разрешава да използва за целта сграда, разположена до храма на Кали. Кали е най-почитаната индуска богиня, която разполага с власт да дарява, но и да разрушава живот.

Религията е нейният живот

Bildunterschrift: 1988 година: Майка Тереза с Далай Лама

"Смъртта е най-висшето развитие на човешкия живот, защото когато човек умира в мир с Бог, той е постигнал най-висшето си развитие" - е убедена Майка Тереза. Тя създава и много други домове и сиропиталища, в които помага на най-бедните. Религията е нейният живот: "Всеки човек страда на този свят. И тъкмо това страдание трябва да се оползотвори във вярната душа, за се превърне то в любов към Исус Христос. Точно днес, когато по света има толкова много грях."

Майка Тереза е обаче не само почитана. Неведнъж тя е била обвинявана в лицемерие и мошеничество. Един от основните й критици е британецът Кристофър Хитчънс. Той твърди, че основаният от Майка Тереза орден Мисионери на милосърдието предоставял некачествени грижи, като се интересувал най-вече от покръстването на умиращите в католицизъм. Другият основен упрек на Хитчънс е, че орденът използвал даренията за мисионерска дейност, вместо за подобряване на здравните грижи. Майка Тереза се срещала освен това с критикувани по цял свят диктатори като хаитянина Франсоа Дювалие.

 

Bildunterschrift: Майка Тереза /1910-1997/

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670185
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796