Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2010 20:22 - Студентските заеми - схемата е налице, остава и да проработи
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
1



image

 

След поне двегодишно забавяне от утре тръгва системата за студентско кредитиране. С нея България възприема модела, прилаган в повечето от развитите страни, за да подпомагат финансово младите хора, които искат да получат висше образование. Сега остава да се види дали предлаганата схема наистина отговаря на интересите на студентите, а и на банките, или ще остане само възможност на хартия.

Законът за кредитиране на студенти и докторанти беше приет през 2008 г, когато министър на образованието беше Даниел Вълчев. Банките и министерството обаче дълго време не можеха да се разберат за условията и да сключат помежду си договор, това стана едва в средата на тази година.

Така след публикуване на типов договор в Държавен вестник банките, желаещи да отпускат заеми за студенти и докторанти, имаха двумесечен срок (до края на юни), в който да го подпишат. Само две банки направиха това – Банка ДСК ЕАД и Райфайзенбанк ЕАД. И от двете институции отказаха да дадат повече подробности пред "Дневник" преди официалното начало на кампанията, което ще бъде дадено днес на пресконференция в министерството на образованието.

Публикуваният вече типов договор и законът за студентското кредитиране обаче дават доста ясна картина за условията, които се предлагат на студентите.

Право на кредит ще имат студенти и докторанти, които не са навършили 35 години, обучават се за първи път в редовна форма и досега не са прекъсвали образованието си. Банките трябва да разгледат искането в петдневен срок.

Ако студентът отговаря на всички описани в закона изисквания, банката може да му откаже кредит по две причини - кандидатът да има и други кредити, които не погасява, или ако е изчерпан размерът на държавната гаранция. Тя е 40 млн. лв, одобрена и гласувана през октомври миналата година, а целта е да се гарантира на банките, че средствата, които отпускат, ще бъдат възстановени.

В типовия договор е записано, че студенти и докторанти могат да кандидатстват за

два вида заеми - за покриване на семестриалните такси и за издръжка.

Желаещите могат да кандидатстват и за двата вида едновременно. Студентите ще имат гратисен период - до една година след завършване на образованието си, в който не дължат никакви плащания по заемите. След това ще имат 10-годишен срок за погасяването.

За да получи заем за издръжка например на студента трябва да се е родило дете по време на обучението или пък да е осиновил. Възможността да изтегли такъв кредит има студентът, който упражнява родителските права, а ако това са и двамата родители, само единият от тях има право на такъв заем.

Ако пет години след изтичането на гратисния период по заема им се роди или осиновят и второ дете, се активира държавната гаранция и непогасените задължения се поемат от държавата.
Размерът на кредита за издръжка се формира като сбор от семестриалните издръжки (това е минималната работна заплата, умножена по броя на месеците през съответния семестър) за оставащия срок на обучение на кредитополучателя съгласно учебния план на съответната специалност.

Кредитът за покриване на обучението е равен на дължимите такси за оставащия срок на обучение.

Първата такса за първата година студентът трябва да си заплати сам, след това банка му възстановява сумата

при представянето на документ за платената такса. Банките ще превеждат дължимите такси за обучение директно по сметките на висшите училища, като се съобразяват с крайния срок за погасяване на таксите. Парите от кредита за издръжка пък ще постъпват по сметката на студента.
Лихвата е фиксирана и не може да надхвърля 7%.

Тя се начислява върху усвоената част от заема. Така, ако студент е изтеглил кредит за четири години, а на третата се откаже от следването или от заема, той ще плаща лихва само за трите години, в които е получавал пари. Няма да дължи и такса за това, че се отказва.

Според статистиката на БНБ към май 2010 г. средната годишна лихва по потребителски кредити в левове е 12.75%, а годишният процент на разходите (ГПР включва всички задължителни такси и комисиони, които клиентът заплаща за отпускането и усвояването на заема) е 14.38%.
Годишно издръжката на един студент, който живее под наем, ползва градски транспорт, плаща такси за университет и за консумативи, възлиза на над 7 хил. лв. (по изчисления на "Дневник").
image

Метод за изчисляване на месечната вноска

Изтегляне


Средно таксите за обучение в големите университети в София са между 289 лв (педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски") до 6 хил. лв за медицина. Така ако студент, който учи физика (годишната такса в СУ е около 600 лв.), изтегли заеми за петгодишното си обучение, ще трябва да изплаща

месечно по около 45 лв. за срок десет години.

Реално общият срок на кредита ще е шестнадесет години.

Таксите и комисионите са друга област, в която законодателите са предвидили облекчени условия за студентските заеми. В закона и в типовия договор е записано, че студентите "не дължат никакви такси, комисиони или други разходи непосредствено свързани с отпускане и управление на кредита". Освен това банките нямат право да изискват каквото и да било обезпечение по предоставеното финансиране както от самите студенти, така и от трети лица, например родителите им. Но министерството на образованието плаща такса за добро управление на банките, като сумата се договоря отделно между институциите.

Министърът на образованието заплаща и непогасената част от задълженията по заема в случаи на смърт на кредитополучателя или трайна неработоспособност (от 70% нагоре) за срок, по-дълъг от три години от датата на инвалидизиране.

Банките могат да изискват погасяване на оставащата част от задълженията по отпуснатите заеми и в случаите, когато кредитополучателите не изпълняват задълженията си по договора. За да могат да направят това обаче, финансовите институции трябва първо да са предприели необходимите действия за събиране на вземанията си от самите длъжници – включително и чрез изпълнително производство по реда на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

Именно тази процедура, както и някои други неясноти по отношение на използването на държавната гаранция бяха основната спирачка пред прилагане на схемата преди две години. Тогава банковата общност предложи редица изменения в закона, които да им дадат достатъчно големи гаранции за поемания риск.

Част от исканията им бяха приети от парламента – депутатите например фиксираха едномесечен срок, в който държавата трябва да изплати със средства от гаранция претендираните от банките непогасени задължения по договорите. Очевидно обаче друга част от предложените в закона и в типовия договор условия все още възпират някои от финансовите институции от участие в схемата.

"Фактът, че само две банки са подписали договора, е показателен",

коментира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин пред в. "Капитал" в средата на юли. Според него обаче процедурните затруднения не са единственото възможно обяснение за ниския интерес от страна на банковия сектор. Другият вариант е банките да са се отказали от участие, тъй като са преценили, че за момента пазарните възможности, които им предоставя развиването на този тип кредити, не ги удовлетворяват.

"Възможно е след известно време, когато видим как се развива този тип кредитиране, дали и доколко се търси от пазара, това да предизвика по-голям интерес и от други банки, което пък евентуално да доведе и до актуализиране на условията, които се предлагат от държавата", посочва още той.
Въпроси и отговори
Кои студенти и докторанти могат да кандидатстват?
1. Български граждани, граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, на друга държава от Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария
2. Да не са навършили 35 години
3. Да са записани в редовна форма на обучение
4. Да нямат придобита същата образователно-квалификационна степен
5. Да не са отстранени и не са прекъснали обучението си.

Какви документи са нужни?
1. Копие от документ за самоличност
2. Документ, удостоверяващ качеството на студент или докторант с право да се запише за следващ семестър
3. Декларация, че няма придобита същата образователна или научна степен. Как ще се изплащат парите?
1. Кредитът за заплащане на таксите за обучение се усвоява чрез преводи по банковата сметка на висшето училище или научната организация в срок, определен в договора за кредит, но не по-късно от последната дата за заплащане на таксата за обучение на съответния семестър. 2. Кредитът за издръжка се усвоява чрез преводи по сметка на кредитополучателя в началото на всеки семестър.
Кога и как се връщат парите?
Изплащането на кредита започва един месец след изтичане на гратисния период (една година) след завършване на образованието. Кредитополучателят погасява общия размер на кредита на равни месечни вноски в 10-годишен срок, считано от края на гратисния период. Кога може да се отсрочи погасяването на кредита?
1. При настъпване на трайна нетрудоспособност 70 или над 70 % - за срока, определен в експертното решение на ТЕЛК или НЕЛК, но за не повече от три години от датата на инвалидизиране.
2. При записване в редовна форма на обучение за придобиване на следваща образователна или научна степен. Кога държавата заплаща непогасената част от общия размер на задължението (главница и лихви)?
1. При смърт на кредитополучателя
2. При настъпване на трайна нетрудоспособност 70 или над 70% за срок, по-дълъг от 3 години от датата на инвалидизиране
3. При раждане или осиновяване на второ или следващо дете в рамките на 5 години от изтичането на гратисния период (това право може да се ползва само от единия родител).



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670119
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796