Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 05:59 - Пускаме компроматите, за да браним слабите и да мачкаме негодниците, твърди Джулиан Асандж
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 275 Коментари: 0 Гласове:
1



В САЩ искат главата му, "Тайм" го номинира за "Личност на годината"   Допреди година името Джулиан Асандж не говореше нищо на никого. Днес няма човек, който да не знае кой е той. За някои създателят на скандалния сайт Уикилийкс, публикувал хиляди секретни документи на САЩ, е герой, за други е нарушител, чиито действия са заплаха за световния ред и заслужава наказание. Заради скалъпени, по думите му, обвинения в изнасилване и сексуален тормоз над две шведски гражданки, заради което по искане на Стокхолм бе включен в списъка на най-издирваните лица от Интерпол, на 7 декември австралиецът се предаде сам и беше арестуван в Лондон. Днес съдът гледа мярката му за отклонение, т.е. дали ще го пусне под гаранция. В същото време Албионът трябва да реши дали да го екстрадира в Швеция.
image
За едни Джулиан Асандж е герой, за други нарушител, който заслужава да бъде наказан
Макар и в ареста, основателят на Уикилийкс отвърна на своите критици със статия в електронното издание на в. "Острейлиън". В текста със заглавие "Не убивайте вестоносеца за това, че разкрива неудобни истини" Асандж заявява: "Демократичните общества имат нужда от силни медии и Уикилийкс е част от тези медии, защото безстрашно публикува факти, които трябва да станат обществено достояние." Австралийският външен министър Кевин Ръд също побърза да оправдае своя сънародник с думите, че американците сами са си виновни, че не са успели да опазят своята документация.
Съдът обаче отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара и така той остава в ареста до 14 декември, когато е насрочено следващото заседание. Сега главната задача на неговия адвокат Марк Стивънсън е да не допусне експортирането му в Швеция, а оттам в САЩ. Ако попадне на американска територия, Асандж е заплашен със смъртно наказание по законите за шпионаж, датиращи още от 1917 г. Междувременно австралиецът оглави класацията на американското сп. "Тайм" за личност на годината заради огромното му влияние върху събитията през последната година.
Още преди ареста обаче Асандж заплаши, че ако бъде задържан, ще взриви истинска "информационна бомба". В писмо до в. "Оустрелиън" той предупреди, че ще пусне ключ към огромен масив от свръхсекретни шифровани данни, които ще изтекат на стотиците "огледални сайтове" на Уикилийкс. Архивът не е предварително редактиран, така че мнозина американски служители, включително агенти на тайните служби, чийто имена фигурират вътре, може да се окажат под заплаха.
Обявилият се за апостол на пълната прозрачност призна, че той и съмишлениците му искат три неща: да направят пресата свободна, да разкрият злоупотребите и да запазят документите, които са историческо наследство.
Парадоксално, но човекът разтърсил толкова много тайни, си остава една загадка.
Трудно е да разберем каква личност стои зад сайта, от който треперят десетки спецслужби и разузнавания на велики държави, без да проследим житейската му история. Джулиан Асандж е роден на 3 юли 1971 г. в Куинсленд, Австралия. Прекарва детството си на колела, тъй като родителите му имат пътуваща театрална трупа. Така му се налага да сменя цели 37 училища и 6 университета.
Австралиецът, който след години с едно кликване ще изправя на нокти разузнаванията по света, следва психология и математика. Преди да стане журналист, е компютърен програмист и хакер. Успява да пробие компютърната сигурност на няколко австралийски компании. В резултат на което е осъден и глобен по 24 обвинения. Като юноша членува в хакерска група "Международните разрушители". Тя става причина за нахлуването и обиска на къщата му в Мелбърн през 1991 г. на австралийското ФБР. Коства му и брака, защото непосредствено след случката съпругата му го напуска. Според американското списание "The New Yorker" Асандж се е оженил на 18-годишна възраст и има син.
През 1995 г. той пише Strobe, първият безплатен и свободен порт скенер, а през 1997 г. помага за написването на книгата "Ъндърграунд" на Сюлет Драйфус, която разказва подвизите на американски, австралийски и британски хакери. Следва физика и математика в Университета в Мелбърн до 2006 г., когато започва да работи по Уикилийкс. Хората, които го познават, го описват като самoук, но изключително начетен човек. Той е в постоянно движение. Живял е в Австралия, Кения и Танзания, бил е във Виетнам, Швеция, Исландия, Сибир, Белгия и САЩ.
През 1999 г. регистрира сайта Leaks.org, но според собствените му думи "не направил нищо с него". Заедно с неколцина постоянни сътрудници и много доброволци той започва да прави страницата от 2007 г. На нея събира и публикува материали, които компании и държавни институции са определили като секретни. Форум за анонимни информатори. Без слухове, нищо съчинено, само оригинални документи.
В началото сайтът е по-скоро за посветени. Международен пробив прави едва през април, когато Уикилийкс събира журналисти във Вашингтон и им пуска смъртоносната атака на американски хеликоптер "Апачи" срещу група от десетина цивилни в Багдад през 2007 г. Чуват се и гласовете на екипажа в хеликоптера. Циничните им коментари правят кадрите още по-непоносими. С това Асандж прави голямата си сензация. Оттогава за някои той и колегите му са герои, борци за свобода на словото, за други са просто предатели.
От гледна точка на американските служби обаче австралиецът е сериозна заплаха. Още през 2008 г. американската армия определя Уикилийкс като сериозен проблем за сигурността. И този документ изтича и се публикува в портала. Оттогава мнозина се притесняват за живота му. Не е съвсем ясно дали той е повече опасен или повече в опасност. Във всеки случай той не може да остане незабелязан - сух, със сламеноруса коса и неестествено восъчнобяло лице.
Асандж е един от 9-те членове на борда на съветниците. Негова е последната дума за решение кои документи да се публикуват на сайта. Няма собствен дом и отсяда при приятели по целия свят. Мрежата Уикилийкс по думите му включва 800 временни доброволци и 10 000 "поддръжници", които работят на доброволни начала. Сървърите са разположени в няколко държави, чието законодателство осигурява по-голяма защита на разкритията на организацията. Страницата на организацията в Туитър посочва местоположението й като "навсякъде". И макар че след последното изтичане на секретни документи на Пентагона "опасният сайт" беше блокиран, близо 500 негови клонинги вече функционират в интернет. Стотици, съпричастни с каузата на Джулиан Асандж притежатели на "Unix" базирани сървъри и излишни хостинг ресурси, се отзоваха на апела на австралиеца и създадоха свой "огледален сайт". Така въпреки че е подложена на тежки кибератаки, секретната информация, разпространявана от скандалния портал, оцеля и остава онлайн. Освен чрез сайтовете двойници Асандж прибегна и до план Б, за да опази ценната информация. Порталът е направил дубликати на всички 250 000 секретни телеграми, които притежава. Копието се намира във файл, наречен assurance.aes256 и защитен с 256-битов код, който е най-трудният за разбиване. Файлът може да бъде открит на няколко сайта, като например www.thepiratebay.com. Освен това документите са предадени на няколко издания, а най-важните телеграми, касаещи САЩ и други страни, са били разпръснати под кодирана форма сред повече от 100 000 души.
Въпреки че е обвиняван в безотговорност, тъй като някои от разкритията в сайта могат да изложат на опасност човешки животи, Асандж е категоричен:
"Нашата цел не е да вредим на невинни хора. Ние искаме да открием истината, да защитаваме уязвимите по света и да мачкаме негодниците".
Боряна ДИМИТРОВА



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658889
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796