Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 17:32 - Цветя на злото - баба Дейна се намесва - 2
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.12.2010 18:59


- Когато говорим за неспособността на човека да прозре същността на нещата, и първопричината им добре е да осмислим основната човешка неспособност - незнанието. Не може човек да извършва добро ако не знае какво е то. И обратното, почти никой не греши и не извършва зло съзнателно. Който извършва зло е жертва на незнание и на заблуда. Имам предвид истинско духовно знание, а не просто някакво знание.
- Истината е, че понятието зло не може да бъде дефинирано точно. Въпреки това то е морален феномен, който присъства в реда на света и има своя същност, смисъл и цели.
- Злото прониква в целия ред на света и го руши, но създаденият от Бога световен ред е неунищожим. Според Блажени Августин Бог е сътворил всички същества, не само тези, които извършват добро, но и тези, които грешат. Не ги е създал обаче за да грешат, а за да украсяват света, независимо дали грешат или не. Означава ли това, че и в двата случая човекът украсява вселената и злото се интегрира в света?
- Сам по себе си глупакът е неприятен, но когато извършва своето дело, той се вгражда с него в реда на света. В този свят си намират своето място борбата на петлите, делото на проститутките и войните. И както в поезията и литературата красотата на речта изпъква в противоположност на варваризма и грозния език, така и от противоположността се оформя красотата на всички неща. Светът, човекът и историята са красиви, затова злото е предназначено да бъде елемент на красивото и да му служи. Но когато говоря за злото като елемент на красивото, имам предвид злото, което Иисус Христос е победил и е превърнал в добро.
- Това е един твърде оптимистичен възглед! Вярно е, че позволява на човека да не унива и да не се отчайва, но го окуражава да извлича полза от всички злини, които го сполетяват. В този смисъл - прави са думите на св. апостол Павел, който пише: "Всичко съдейства за добро на онези, които обичат БОГА".


следва




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665072
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796