Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 19:29 - Цветя на злото - баба Дейна се намесва - 4
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
1



С баба Дейна сме заседнали в скайп и водим разговор на убийствено неновогодишна тема - Бог, злото и редът в света.

...
- Страхът следва от ясната констатация, че злото все още съществува и е опасно. Християнинът обаче осмисля, че всичко, което то може да извършва, е извършено със силата на победено зло, като отглас на онова, което е било, но вече не е. Злото може още да бъде дотолкова валидно, доколкото не е напълно отстранено и доколкото хората още го очакват.
- Но царството на злото е разрушено. А съществуващият остатък от злото в света е недобре видяното от хората добро.
- Така стигаме до още една констатация - че злото може да се проявява в своето победено положение само чрез Божието допускане. Тъй като ние не познаваме все още доброто в неговата пълнота, Бог позволява на злото да упражнява своята призрачна власт, да бъде забележимо и да ни притеснява. В този образ, след възкресението на Иисус Христос, злото още съществува, защото Бог го търпи още. Той го търпи, за да не ограничи свободата ни. Злото ни помага да изберем добрият път. В този смисъл допускането му е за наше добро.
- Последната констатация е, че злото в своя образ на победено и под Божието разпореждане, дори и нежелаещо да служи на Бога, все пак служи на Иисус Христос и на християнската вяра. Злото ни отваря очите за истината, която търсим. Като враг на Бога, който е разбит на полесражението и заловен, злото служи на Бога. И макар че, докато то съществува и е покрай хората никога няма да могат да са сигурни и спокойни, важно е да се знае и помни, че Бог се е погрижил и злото да принадлежи към нещата, за които се казва, че трябва да служат за най-доброто на тези, които обичат Бога.

следва



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664458
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796