Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 17:11 - Цветя на злото - баба Дейна се намесва
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
3



Баба Дейна ми се усмихва в оранжево на скайпа. На линия е.
- Какво те прихваща Ела? В навечерието на новата година претопляш постинги от блога си за злото...Не е честно да се самоизмъчваш заради разочарованията си като гражданин...
- Не си падам по мазохистични удоволствия, Дейна, познаваш ме добре. Деца ме провокираха да отговарям за произхода на злото. Гледали клипче в ютуб - като ми го изпратят ще ти пусна линка... Понеже вече съм писала на тази тема се разрових в блога - така анализа на политическите събития в реално време ще стане и по изчистен от емоции а и децата ще получат частично своите отговори.
- Аз не бих могла да ви бъда полезна с друго освен като допълня постингите ти с още една гледна точка за злото - християнската. Дотук от това, което прочетох мисля, че липсва точно християнското разбиране за злото.
- Така е Дейна и ще ти бъда благодарна ако отделиш време за разговор на тази тема. Библията съдържа прецизна представа и задълбочено учение за злото. Това, което им споменах е, че в Библията за злото се говори като за персонална сила, намираща се вън от човека.
- Ела, при един от кратките си престои в Берлин видях паметник, на който е изобразена борбата между медицината и болестта, чрез човек и дракон. Скулптурата разказваше много повече, отколкото създателят й беше замислил първоначално. От дракона - прастар символ на злото, човек не може да се освободи със собствени сили. Тази истина е изложена ясно в Библията. Според нея злото е много по силно от човека. Не инстинктите и нагоните ни преграждат пътя към доброто.
- Така е Дейна. Бог не е сътворил у човека зло и то не се корени в човешката душа и тяло.
- Свещеното Писание говори за сатаната, за неговата трансформация от светъл ангел от висш ранг в опасен противник на Бога и човека. Едва ли същността на злото може да бъде разбрана чрез разсъждения за сатаната. По смислено е да приложим познанието си за Бога като господар на света и за Неговият промислителен план, както и за неспособността на човека да познае тази тъмна сила. Злото е противоположност на Бога, сила, която действа в света против всички негови процеси. Имам предвид противоположност, която създава заплаха, страдания и смърт и която човекът не може нито да приеме, нито да познае, защото надхвърля познавателните му способности.
- Неспособността на човека да прозре същността на нещата, както и първопричината им, се сблъсква с неспособността му да се примири с това, че е невъзможно да ги познае. В това също има зло, то извира от тези две неспособности, събрани заедно, и е сила, която пречи на човека да се преживява като достойно същество - вместо това го заставя да се бори винаги срещу някого или нещо.
- Да обобщим дотук - сатаната, който е противник на Бога и хората, е персонално отражение на това зло у човека.

следва



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664474
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796