Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 16:13 - "Литературен вестник" отбелязва 20-годишнината си с голямо нощно четене
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 901 Коментари: 0 Гласове:
0



"Литературен вестник" ще отбележи 20 години от издаването на първия си брой с голямо литературно събитие.

На 12 март от 18 ч. в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" стихове ще четат 48 поети. Сред тях са Георги Господинов, Владимир Левчев, Елин Рахнев, Едвин Сугарев, както и по-млади автори. С музикални изпълнения ще се включат "Джендема", "Гологан" и wayab.

Входът е свободен, а всеки от присъстващите може да подкрепи издаването на вестника, като си купи символичен талон за 5, 10, 20, 50 или 100 лв.

По повод поетическото събиране  се свързаме с двама от участващите автори в него, силно обвързаните с историята на "Литературен вестник" Георги Господинов и Едвин Сугарев.
 
Георги Господинов: "Всяка седмица през тези 20 години имаше една запазена територия за литература и мислене. Нека си дадем сметка колко малко неща и авторитети през последните 20 години са траели 20 години. Тук публикуваха и продължават да публикуват своите творби поети и писатели от няколко поколения. Днес това е единственото оцеляло пространство за новото, което се пише в българската литература. Така че вестникът ще продължи да изпълнява своята роля."

"Не виждам по-естествен начин за отпразнуване, когато става дума за "Литературен вестник". Да се направи голямо нощно четене на поезия днес и тук, когато всички се оплакват от всичко, е всъщност лукс, който могат да си позволят само свободни хора. И входът за четенето е свободен. А който желае ще може да дари някаква символична сума, за да не спре и това литературно издание като останалите. "Литературен вестник" разчита много на своите читатели. Защото нито е бил, нито ще стане част от медийна империя, нито ще пожълтее, за да оцелее.

Не всеки ден може да се видят и чуят на едно място едни от най-силните днес поетически гласове. Всички те са публикували на страниците на "Литературен вестник", били са част от чудото да излиза такъв вестник.

Ако питате за младите – сега е моментът сами да чуете техните гласове. Ще чуете Стефан Иванов, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Ланджев, или пък Мария Калинова и Камелия Спасова, които основно подготвиха това четене. Но също така млади намирам и поети, от които всички сме се учили като Иван Теофилов, Иван Цанев и Екатерина Йосифова, които ще бъдат с нас."

 
Едвин Сугарев: "Литературен вестник" беше естественото продължение на българския самиздат – на моя "Мост" и "Глас" на Владо Левчев, когато смисълът от съществуването на самиздатските списания беше изчерпан. Не беше изчерпан обаче духът – на несъгласието, на естетическата провокация, на експеримента; точно този дух ЛВ съхрани в най-бурната и най-автентична епоха от новата българска история – 90-те години на миналия век.

Започнахме го хората от самиздата – аз, Владо, Ани Илков, Румен Леонидов, но много скоро се появиха младите – тъй наречената знаменита четворка според едни – или "бандата на четиримата" – според други: Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Пламен Дойнов, Бойко Пенчев. Те дойдоха във вестника още като студенти, но изнесоха най-тежките му битки – и с мухлясалия Съюз на писателите, и с патриотарското репчене на мастити писатели, и с литераторите от вчерашния ден, които конюнктурно се мъчеха да се нагодят към днешния.

ЛВ се оказа жилав, присмехулен, борбен вестник; стана основната трибуна на българския постмодернизъм (каквото и да означава това), издаваше собствени книги, правеше пърформанси и спектакли (например тези от "Авторски литературен театър"), поддържаше остри полемики, въобще участваше с всички сили – а и до голяма степен задаваше литературния бон тон на големия посткомунистически карнавал – докато беше и доколкото беше карнавал.

В този вестник се пишеше най-интересната поезия – и най-наситената публицистика от това време, трудно е дори да се изброят имената, които проходиха на неговите страници – а днес са утвърдени автори. Що се отнася до бъдещето – ще видим, ако оцелеем, разбира се; винаги сме били на ръба на фалита – а днес сме повече от винаги.

Но времената се менят, а с тях хората и идеите. Хубаво е, че в ЛВ вече за трети път се сменят поколенията – и например Мария Калинова и Камелия Спасова идват така, както някога дойдоха като редактори момчетата от четворката. Тъй че на тях, на това трето поред поколение, принадлежи бъдещето на вестника.

Юбилеят е благотворителен, защото нямаме пари да се усмихнем, и се надяваме някой образован банкер да ни даде шанс да прескочим финансовия трап. Знам колко наивна е тази надежда, но все пак...

Отбелязваме го с четене на поезия, защото тя е кратка и разнообразна, могат да се вместят повече хора, от нея и чрез нея става и нещо като шоу. Не че не си ценим прозаиците – или пък критиците, живи и здрави да са ни; но ЛВ е именно поетичен вестник – не защото печата поезия (впрочем май остана единственият, който го прави) – но и защото живее поетично, не ще да знае за матрици и условности, плези се от щандовете с черно-белите си кръпки и напук на всички оцелява вече двадесет години. Което само по себе си никак не е малко: в литературната история на свободна България (тук не броя "Литературен фронт" и прочее казионни измишльотини) това дълголетие е без прецедент

От Светослав Тодоров


Тагове:   българистика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670313
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796