Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 19:04 - В България няма опасност от радиоактивно замърсяване от Япония (ОБЗОР)
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 658 Коментари: 1 Гласове:
3



София. Радиоактивният фон за България е в рамките на нормалното. За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние. Риск за българското население няма. Това каза за Агенция „Фокус” Марина Низамска, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност” в Агенцията за ядрено регулиране. „Започват да се разпространяват слухове за радиоактивни облаци над България. Нека хората да не предприемат никакви защитни мерки, да не пият йод. Една жена сутринта ми каза, че щяла като се прибере да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България. Фонът у нас е нормален”, подчерта тя.
Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България. Факт е, че радиационният фон в Япония е повишен и стойностите са високи и затова там е предприета евакуация на населението в 20-километровата зона около АЕЦ „Фукушима 1”, подготвена е и йодната профилактика. „Там на място наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Можете да си представите как атмосферата ще разсее всичко, а дори да достигне нещо до нас, то ще бъдат отделни частици. Възможно е дори те да не бъдат измерени”, добави Низамска. Информацията от Япония се следи и Агенцията за ядрено регулиране прави прогнози и получава данни. Метеорологичната обстановка е такава, че радиоактивността от централата се движи на север и на изток – в посока Тихия океан.
„Имаше взрив на водород в басейна за отлежаване на касетите на 4 блок, вследствие на което е възникнал пожар и е започнало директно изхвърляне на радиоактивност в атмосферата, защото този басейн е извън обвивката на реактора”, обясни експертът.
Низамска припомни, че през 1986 г. при аварията в АЕЦ „Чернобил” са били измерени радиационни количества на голямо разстояние от Украйна, но случаят в Япония по никакъв начин не застрашава населението на България и няма да предизвика прилагането на защитни мерки.
Уеб сайтът на Базовата екологична лаборатория на връх Мусала обновява на всеки десет минути информацията за измерения гама фон в България. Линкът е: http://beo-db.inrne.bas.bg/moussala/ и всеки може да направи проверка на него. Лабораторията на връх Мусала е собственост на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките, обясни за Агенция „Фокус” неговият директор доц. д-р Димитър Тонев. Радиоактивният фон е в рамките на нормите.
Данните от сайта се предават непрекъснато в седем мрежи в Европа, като от института получават и обратна информация от тях. „Всеки човек може да провери данните за гама фона чрез линка. Още днес той ще бъде сложен на централата страница на БАН. Така всеки сам да може да види данните. След Чернобил хората понякога мислят, че ги манипулираме, а така всеки среднограмотен човек може да направи тази проверка и да се успокои”, каза той.
Малко повече от двойно се е увеличила употребата на йодни продукти в столицата през последните четири дни. Това каза пред Агенция „Фокус” Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. По думите му - хората нямат никакво основание да приемат йод, защото обстановката в България не го налага. „Радиоактивността е нормална или поне това е официалната информация. Хората да не се поддават на такива психози”, посочи Костов. „Лекарствата, които съдържат йод, не са свършили. Хората основно купуват йодна тинктура и пият по няколко капки на ден. Днес поръчвахме йодна тинктура и не беше свършила. Тя лесно се произвежда и запасите могат да бъдат осигурени дори и да има увеличено търсене”, посочи Костов. През последните четири дни значително се е увеличило търсенето на йодна тинктура в аптеките, каза той. „Обикновено при такива случаи се пият таблетки калиев йодид, но при него нямаме увеличено търсене, защото хората най-вероятно не го познават, тъй като е слабо известен. Основно се търси йодна тинктура”, допълни Костов.
Българските граждани, които пребивават временно или постоянно в Япония, да напуснат страната, призова Министерство на външните работи. Повиши се радиационният фон в различни части на страната вследствие на промишлени аварии, което съдържа риск за здравето на хората. Поради динамичността на обстановката, българските граждани в Япония трябва да следят указанията на местните власти и при невъзможност за напускане на страната, да се придвижат далеч от засегнатите райони. При крайна необходимост посолство ни в Токио има готовност да приеме български граждани за временно настаняване. Отпътуването от Япония може да се осъществи чрез редовни международни полети. Повече информация може да бъде получена на интернет-страниците http://www.japan-guide.com/e/e2034.html/, http://www.ab-road.net/, http://www.narita-airport.jp/en/index.html
За пътувания до международното летище в Токио се препоръчва да бъдат използвани железница, метро, автобуси.
http://www.narita-airport.jp/en/access/bus/index.html , http://www.bus24.jp/kanto/tokyo/,
http://www.narita-airport.jp/en/access/train/index.html
В случай на затруднения при закупуването на самолетни билети, желаещите могат да се обърнат към посолството и агенцията, обслужваща МВнР на адрес: bvt@mfa.government.bg, vpetrova@bgviptravel.com
тел: +359 2 9482875, +359 2 9482957
Български граждани, които нямат валиден документ за самоличност да се обърнат за съдействие към посолството и дирекция "Консулски отношения" на тел. +359 2 971 70 89, +359 2 948 23 65
е-mail: consular@mfa.government.bg, crisis@mfa.government.bg
Кризисен център на МВнР:
(00359 2) 948 24 04
(00359 2948 2116
Факс: 00359 2 948 2005
Посолство на Република България в Япония
Japan, Tokyo
Embassy of the Republic of Bulgaria in Tokyo, Japan
Пощенски адрес:
5-36-3 Yoyogi, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053, Japan
Стационарни телефони:
Представителство (централа) – +81 (03) 3465-1021, 3465-1022, 3465-1023


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
3



1. raders - Що за глупости! Япония да не е до Б...
15.03.2011 19:23
Що за глупости! Япония да не е до Бусманци
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672220
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796