Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2011 00:45 - 10 000 000 момичета годишно сгодени против волята им
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
3



Светът си затваря очите пред принудителните бракове Омъжват насила милиони непълнолетни
image
На всеки три секунди някъде по света се омъжва едно непълнолетно момиче.
На всеки три секунди някъде по света момиче под 18-годишна възраст се омъжва, твърди благотворителната организация "План Ю Кей" (Plan UK), призовавайки британското правителство да помогне за прекратяването на практиката с детските бракове, пише в. "Гардиън".

 

В най-скоро време организацията ще публикува доклад, който съобщава, че 10 милиона момичета на възраст под 18 години в света годишно сключват брак.

 

В развиващите се страни

 

в Южна Америка, Северна Африка и части от Азия едно на всеки три момичета става съпруга, преди да е навършило 18 години, а под 15 години - едно на всеки седем.

 

Равнището на ранните и принудителните бракове е високо и в Европа, като най-висок е процентът в Централна и Източна Европа - всяка година там биват омъжени 2,2 милиона непълнолетни момичета. Най-голям е делът на този вид бракове е

 

в Грузия (17%) и Турция (14%)

 

Най-малък, 10 на сто, е процентът на непълнолетните момичета, които се омъжват във Великобритания и Франция, което потвърждава факта, че ранните бракове са глобален проблем. Над 1700 момичета в рискови ситуации са потърсили тази година съдействие от създадената от британското правителство служба за борба с насилствените бракове.   Живот в омагьосан кръг Сключването на брак на възраст под 18 години противоречи на конвенциите на ООН и е незаконно в по-голямата част от страните по света, но други си затварят очите за явлението, особено в по-бедните общности. Последствията както за тези деца, така и за техните бъдещи деца, обаче са страшни. Тази практика не само ги обрича на живот в омагьосания кръг на бедността, но застрашава и здравето им, а понякога и живота им - рискът 15-годишно момиче да почине при раждане е пет пъти по-голям, отколкото при жена на възраст между 20 и 30 години.

 

Децата на твърде младите майки също са изложени на много по-големи опасности. Вероятността бебето на непълнолетна майка да почине, преди да навърши една година, е с 60 процента по-голяма, отколкото ако майката е на възраст над 19 години.

 

Изследователите от "План Ю Кей" са разговаряли с момичета, омъжени едва 10-годишни, често за много по-възрастен мъж. Мадина от Судан, която сега е на 14 години, разказва, че била принудена да напусне училище, за да се омъжи. „Разведох се след осем месеца. Не искам други момичета да страдат като мен", добавя тя.

 

Детските бракове представляват злоупотреба с децата, казва изпълнителният директор на благотворителната организация Мери Стоунтън. Бракът често слага край на образованието на едно момиче. По-малко вероятно е впоследствие рано омъжената майка да прати собственото си дете на училище, което затваря кръга на бедността. Пред вестника тя изразява недоумение защо международната общност така упорито мълчи, когато толкова много невръстни момичета биват заставени да се омъжват.      



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665068
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796