Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2011 11:44 - С баба Дейна на нос Калиакра - 3
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2011 12:33


 image
Баба Дейна: Вярата в безсмъртието на душата е всеобщоразпространено. Дълбоко вкоренена в съзнанието ни съществува независимо от смъртта, пред която ежедневно се изправя човекът. Смъртта е страшно събитие. Никое същество не се отвращава от смъртта така, както човекът. Това отвращение на човешкото естество към преходността, показва, че в човекът е заложено желанието за безсмъртие. Ела Хикари: ... че човек всъщност не би трябвало да умре.
Баба Дейна: Ако можеше да се впише в хармонията, в природата, нямаше да я преживяваме така трагично. Това показва, че смъртта е нещо неестествено, нещо противоприродно на човешкото естество и битие. 
Ела Хикари: Остаряването е в пълен контраст с инстинкта за самосъхранение. Нима човекът като венец на творението е принуден да води живота си в постоянно противоречие и в края на краищата да стане жертва на това противоречие?
Баба Дейна: Природата е изключително пестелива със своите ценности и хармонична със своите закономерности. Това наблюдаваме навсякъде в неодушевения и биологичен свят. 
Ела Хикари: Нима Творецът е подложил Своето най-висшо творение - Човека - на разруха и нехае за най-висшата негова ценност - Душата?
Баба Дейна: В човека е вродено едно непреодолимо желание за живот. Човек иска да надживее себе си. Той търси всевъзможни начини да остави нещо след себе си. Така може да си обясним обичта на родителите и тяхната радост от децата и внуците им. В продължение на осем - десет години човешкото тяло коренно се обновява. Ние ставаме нови, но не ставаме други. У нас остава нещо, което не подлежи на изменение. Качествената изява на свойствата на човешката душа, в края на биологичния ни живот показва, че душата надживява своя материален носител.
image
Ела Хикари: Плутарх, който е бил гръцки историк, пише: "Ти можеш да срещнеш при пътешествията си общества без крепости, без писменост, без управление, без домове, без монети, без театри, без спорт. Но никой досега не е видял общество без Бог, без жреци и без молитви, без оракули, без религиозен култ и без жертви." Религията има универсален характер, и затова задължително предполага съществуването на безсмъртен компонент в човешката същност - Душата. Чрез нея се осъществява общуването с Твореца.
Баба Дейна: Огромното изобилие на различни форми на суеверие и на езичество днес - гадатели, ясновидци, окултисти, баячки, спиристи, сатанисти, фанатизирани религиозни елементи и т.н. е също едно доказателство за съществуването на нематериална, безсмъртна субстанция на човешката личност. Чрез посредничеството на медиуми тази субстанция е в състояние да комуникира със свръхестествени форми на битието.
image

следва



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665347
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796