Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 16:30 - Акад. Съботинов: Това е една катастрофа
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 622 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  "Мъчим се да не спираме прогнозите за времето"  
 
image

Акад. Никола Съботинов, председател на БАН.

 

Това е една катастрофа. Така председателят на БАН акад. Никола Съботинов посрещна новината за отпуснатата държавна субсидия за Академията.

Министерският съвет прие разчетите за Бюджет 2012, според който за институцията са отделени 54,7 млн. лв. Симеон Дянков заяви, че остава безкомпромисен и ще ореже средствата им и през 2013 г.

Според него БАН трябва повече да се финансира от проекти и чужди инвестиции, а държавното финансиране да е 1/3.

В същото време акад. Съботинов призна, че в БАН вече са свършили парите за всеки един институт и допълни: „Занапред всеки институт сам си прави сметка как да функционира".

В момента се "мъчим да не спираме прогнозите за времето, защото е невъзможно това да се случи, разговаряме с директора на НИМХ-БАН и търсим максимални възможности да осигурим заплати на синоптиците", обясни Съботинов.

"Метеоролозите трябва да живеят, не може така, с по 350 лева заплати", възмути се той.

Съкращаването на хора, по думите му, е невъзможно, тъй като вече е постигнат критичният праг, който е необходим да функционира всеки институт.


Това означава, че ще се наложи допълнително намаление на средното месечно възнаграждение за всички в Академията, коментира той.

Съботинов е категоричен, че случващото се с Академията е национален проблем и заради това ще търсят подкрепа от всички институции.

В знак на протест срещу Бюджет 2012 българските учени излизат на митинг утре – в Деня на народните будители. Вечерта те ще излязат на бдение със свещи.

БАН ще съди правителството в Страсбург?
Бюджет 2012 влиза в НС без церемония

 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665682
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796