Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2012 05:49 - Обичаи и традиция в пиенето на чай по света :)
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 9655 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нека продължим да си говорим за чая  image
Предполагам всички сте чували, че той всъщност търгва от Китай.  За негова „родина” се смята провинцията Юнан, където днес все още могат да се видят високите 20-метрови чаени дървета. Действието на кофеинът в техните листа е било познато на хората още преди хилядолетия.

По време на династията Танг (618 – 907г) чаят става толкова популярен като напитка, че постепено напуска пределите на Китай и се разпростира в Япония,  Корея и Централна Азия.  По-късно през периода 15-ти – 17-ти век, или времето на великите географски открития, когато европейците били жадни за завоюването на нови територии и богатства, чаят навлиза и в западно-европейската култура. За първи път чаят „акустира” в Европа през Холандските пристанища.  През 18-ти век напитката придобива изключителна популярност из всички Английски колонии по света и дори се възприема като част не от Източната, а от Английската традиция. Всъщност за поданниците на кралицата пиенето на черен чай (с мляко и захар) било предпочитано следобедно занимание, докато зеленият чай си останал по-популярен на Изток.

По онова време напитката имала доста висока цена, което автоматично я превърнала и в привилегия на богатите. Продавала се основно в аптеките наред с други „екзотични” подправки като джинджифилът например.  В средата на 17-ти век чаят вече започва да се предлага и в обикновените хранителни магазини. Интересно е да се знае, че точно тогава течал един спор между лекарите в  западните общества за това дали чаят е вреден или полезен – спорът продължил около 20 години...

Около 1650г чаят пристига и в Новия Свят. Холандците започват активна търговия първоначално в пределите на колонията Ню Амстердам (днешен Ню Йорк). Когато англичаните завземат тази колония, те с почуда установяват, че местните консумират повече чай от цяла островна Англия накуп. 

Английски чай в 5 часа ...

image

Някъде около 18-ти век, англичаните имат 2 основни „хапвания” за деня – закуска (особено обилна с хляб, говеждо, боб...) и вечеря (отново „сериозна”, но пък доста късно вечерта).  Така че когато дукеса Бедфорд решила да организира „леки следобедни хапвания в 5 часа” в замъка си Белвоар, идеята била приета доста радушно от обкъжението й. Менюто по време на тези събирания се състояло от дребни кексчета, сандвичи, сладки и чай (сервиран в изящен китайски порцеланов сервиз). Постепено и други благородници въприели идеята за „следобеден чай и разходка в градината”. Не закъснели и първите кафетерии (Coffee Houses), където на чаша (или няколко) чай и вестник, мъжете се събирали , за да обменят информация в зависимост от интересите си. Кафетериите всъщност са предшествениците на прословутите английски частни клубове. През 18-ти век дори имало опити да се забранят и затворят тези кафетерии, тъй като те станали проводник на свободата на словото. Опитите приключили без особен успех.

Следвайки опита на холандските гостилничари, сервиращи чай в двора на хановете, англичаните доразвили идеята на чаения парк. Там дамите и джентълмените, с чай в ръка, можели да се наслаждават на оркестрални изпълнения, удобно прикрити беседки, игри, концерти, комар или пък фойерверки – през нощта. В подобен чаен парк лорд Нелсън, съкрушителят на Наполеон по море, срещнал любовта на живота си – Ема, по-късно лейди Хамилтън. За пръв път на тези мероприятия на жените било позволено свободно да влизат в смесена компания и публично събиране, без това да бъде критикувано от обществото. Тук, тъй като партитата били напълно свободни, също за пръв път членовете на британското общество се смесвали свободно, разчупвайки линиите на класа или рождествени права.

Даването на бакшиш (англ. tip, tipping), като похвала за качествено обслужване, възникнало не другаде, а именно в английските чаени паркове. Малки заключени дървени кутии стояли по масите из градината. Върху всяка от тях били гравирани буквите "T.I.P.S.", което означавало "To Insure Prompt Service" (“Да осигурим навременно обслужване”). Както виждате и сами, инициалите подсказват откъде е дошла по-късно и самата дума в Англия и английския език. Ако някой от гостите желаел сервитьора да побърза (и така да си осигури пристигането на горещ чай от често доста далечната кухня), той пускал монета в разположената наблизо кутия.

На чай в Руския двор

Имперска Русия прави опити да обвърже Китай и Япония с търговски връзки по същото време, по което и Източноиндийската компания. Интересът и към чая датира от ранната 1618 г., когато китайското посолство в Москва дарява няколко сандъка чай на цар Алексис. Сключеното през 1689 г. търговско споразумение установява общата граница между Русия и Китай, позволявайки свободното преминаване на кервани и в двете посоки. При все това, пътешествието не е от лесните. Пътят е дълъг около 11 хиляди мили и отнема над шестнадесет месеца, a керваните съставляват между 200 и 300 камили. Като сбор от подобни фактори, цената на чая е доста сериозна и той е достъпен само за заможните. Чак по времето около смъртта на Екатерина Велика (1796 г.) цената му относително се понижава и чаепитието се разпространява из руското общество. А той, като ароматна, топла и ободряваща напитка, идеално се включва в руския живот.

Самоварът, приспособен от Тибетското “котле” е едновременно съд за кипване на вода и чайник. Разположен в средата на руския дом, той може да ври непрекъснато и да обслужва до четиридесет чаши наведнъж. Отново напомняйки влиянието на Азия върху култура им, руснаците наливат чая си в стъклени чаши със сребърна подложка, много близки до турските чаши за кафе. Тук се предпочита силен чай, добре подсладен със захар, мед или сладко.

Със завършването на Транссибириската железопътна линия през 1900 г., керваните най-накрая биват изоставени. Самият чай пък е едно от малкото неща в руската култура, върху което Революцията не слага свой отпечатък. И до ден днешен чай, съвместно с водката, е руско национално питие.


Made in USA – или историята на Ice Tea

Америка се стабилизирала, укрепила икономиката си и разширила както границите, така и интересите си. През 1904 тя била готова да представи прогреса си на Световното изложение в Ст. Луис, събрало търговци от цял свят. Подобен търговец бил Ричард Блехинден, собственик на чаена плантация. Първоначално той смятал да предложи безплатни мостри горещ чай на своите посетители. Но горещата вълна осуетила идеята му. За да спаси своята инвестиция във време и пари, той смесил напитката с товар лед. Успехът му бил главозамайващ – всъщност, бил обявен за хит на изложението. Четири години по-късно, Томас Съливан от Ню Йорк изобретил концепцията на чаената торбичка. Като доставчик за ресторанти, Съливан доставял мострите си за преценка внимателно опаковани. Виждайки естествената пазарна перспектива, нюйоркчанинът предложил варенето на мострите да става, без да се вадят от самото пликче, наместо обикновената бъркотия в ресторантските кухни, където липсвали само и чаените листа.

image

Всички видове чай се получават от Camellia sinensis, вечнозелено храстовидно растение, достигащо до цело 60 фута в диво състояние (по груба сметка това са около 20 метра). Култивираният чай, обаче, се поддържа на височина около три фута. Съществуват на 3000 вида чай, всеки от които специфичен, ако не уникален. Наименоването и отглеждането им следва принципи, доста подобни тези на виното – както бордото е кръстено на региона Бордо във Франция, чаят Aсам носи името на региона Асам в Индия, а Kеемун – на китайския Кеемун. Също подобно на виното, чаят произлиза от един храст, а мястото на отглеждането му, спецификата на почвата и това как бива обработен определя аромата и вкусовите му характеристики.

Чаят се обира след всеки цъфтеж, като се вземат горните листа и пъпката на всеки филиз. Брането е задължително ръчно, а чрез различна обработка те са подходящи за получаването на който и да е от четирите типа чай – черен, зелен, “oolong”, или бял.

Черният чай е увехнал, напълно ферментирал и след това изсушен. От него се получава наситена, кехлибарена напитка. Някои от най-популярните черни чаени разновидности са Английска закуска (English Breakfast) и Darjeeling.

Зеленият чай не ферментира. Той просто увяхва и след това се доизсушава. Неговият аромат и вкус са значително по-деликатни, а напитката е с бледозелено-златист цвят.

Видът Oolong, широко популярен в Китай, е само частично ферментирал, иначе подготовката му е близка до тази на черния. Както на вкус, така и на аромат, той е кръстоска между черен и зелен чай.

Белият чай се обработва най-леко. Този изключително рядък вид, характерен може би само за самия Китай, не ферментира, не се завива, а просто се оставя да увехне и се суши на пара.

Основните химични съставки на чая са ароматични масла, кофеин и полифеноли (погрешно смятани от много хора за танини). Докато първите дават специфичния аромат, кофеинът стимулира централната нервна система и обуславя ободряващия ефект на чаената напитка. Полифенолите, от своя страна, се смятат за антиоксиданти и имат цялостно превантивно действие. Чаят не бива да се бърка с билковите отвари. Те наистина най-често се пакетират по подобен начин, приготовляват по подобен начин, и накои се поглъщат със същото удоволствие, но нямат нищо общо с чаения храст.

image

*  По материали от
http://www.sivosten.com и http://www.omotesenke.jp



Гласувай:
2



1. hikari - Японска чаена церемония
29.04.2012 07:08
Наред с “Бушидо” – моралният кодекс на самурая, чайната церемония е един от не по-малко важните ключове за опознаване на националната психология на японците. В нашето съвремие тя е изключително на мода сред образованите среди. Представлява естетически култ, на който се гледа като на форма за умствено разтоварване и като начин за възпитаване на елегантни маниери и етикет. Пиенето на чай има не само целебно действие, но е и стимул за доближаването до “изначалната” красота, сътворена от природата и добрия вкус. Наподобява представление (тайнство), съпроводено с пъстра палитра от действия, жестове и пози, хармонично подредени и изкусно изпълнени.

Обстановката, в която се провежда, е вторият неин компонент. Малките размери на помещенията, скромността и простотата на подредбата, полумракът въплъщава в себе си класическата японска представа за прекрасното. Прекрасното японците отъждествяват с целесъобразното и затова всички съдове, които се използват, освен че са красиви, са и практични – от чугунения, сега порцеланов, чайник до купичката и чашките за чай. Своите представи за красота и хармония те разпростират в областта на човешките отношения и затова особено внимание обръщат на общуването, на вежливите обноски по време на церемонията. И всичко това – пиенето на чай, културата и грацията на движенията, аранжирането на цветя, калиграфското изкуство, изкуството да се любуват на природата, пораждат празнична, с богати преживявания, чувства и размисли, атмосфера, наричана “Фурю” (изящно време за почивка).

Заради всичко това чайната церемония, като синтетично изкуство наречено “Ча-ною”, е система за своеобразно пречистване на хората, но не и греховете, а по-скоро от стресове и духовно напрежение, система за доближаване и “за преклонение пред красотата в сивата светлина на делника”, изкуство, в което намират проявление и други изкуства.

По време на “Ча-ною” се създава уникален по рода си художествен образ – “образът на мига”.
цитирай
2. hikari - ====
29.04.2012 07:09
По време на “Ча-ною” се създава уникален по рода си художествен образ – “образът на мига”. Този одухотворен образ е единство от красотата, породена от емоционалността и изяществото, от мярата във всичко. Тайнственият магнетизъм на тази красота се крие в това, че тя е “някак неясна, неуловима и въпреки всичко осезаема красота”. Тя е преклонение през природата и “връщане към себе си”, към вътрешния свят на отделния човек, участник в церемонията.

Известен майстор на “Ча-ною” станал Се-но Рикю (1521-1591 г.), който успява да създаде “Кодекс на чаеното изкуство” с около стотина канонични правила и изисквания.

Човек се удивлява от старанието, което японците проявяват при подготовката на самата церемония. С каква сериозност те гледат на това, на пръв поглед, най-обикновено занимание! Те се настройват празнично, създават предварителна, необичайно тържествена, но скромна атмосфера и настроение. Отстраняват всичко лошо от помислите си, подготвят се физически и емоционално.
В класическия си вид чайната церемония се провежда в малки чайни (чашицу), в по-големи – какъвто е Златният павилион в Киото, както и по домовете. Чайните архитектурно приличат на миниатюрни бедни жилища и се състоят от вход за гостите, кухня с декоративна ниша, огнище и градинка с екзотична зеленина. В тесните помещения, осветявани от един прозорец, цари полумрак, което събужда усещането за приятно усамотяване. Като се движи към чайната по пътечката, застлана с дребни камъчета, човек изоставя светските си грижи и предусеща приближаващата церемония.

Започва първата фаза на медитацията (стремежът към съвършенство) – самовглъбяването, размишлението. За преминаването към втората фаза спомагат старинният каменен фенер, който осветява пътечката привечер и в нощните часове, както и чашките за измиване на ръцете и за изплакване на устата, ниската – 90 см вратичка, през която се влиза, и която символизира, че хората се разделят с мъките си. Настроението се поддържа от приборите за чай.
цитирай
3. hikari - Японците предпочитат обикновено ...
29.04.2012 07:14
Японците предпочитат обикновено матовостта на приборите, радват се, когато повърхността им потъмнява. “Ние харесваме предметите, носещи следи от човешко докосване, пушек, ерозия, дъждовни ивици”, казват те. В чайните водата за чая се кипва на огнището върху въглени от вишневи клони.
Върховенството на чайната церемония видяхме и преживяхме в представителния ресторант-градина “Хаппо-ен” в Токио, потънал сред екзотична растителност и с раздвижено парково строителство.

В семейната ниша Токонома – “олтар на любовта”, е поставена ваза с аранжирани цветя (икебана). На стената е окачен надпис с философски сентенции, калиграфски изписани. Подът е застлан с рогозки, на които са поставени възглавнички. Участниците в церемонията са облечени в ярки и богато орнаментирани в различни разцветки кимона. А това са домакинята, нейната помощничка и гостите и.

С дълбок поклон домакинята посреща гостите, които сядат на възглавничките, внася поднос със сладкиши от оризово брашно, а помощничката – чайните прибори: чайник с кипнала вода, кутия със зелен чай, предварително стрит на прах, керамична купичка, чашки, бамбукова пръчка и четка. С много лекота и изящество в движенията на ръцете домакинята приготвя чая. С обаятелна усмивка и мил поглед разлива скъпоценната течност по традиция в керамична купичка, на която гостите се възхищават по задължение. Днес чаят се разлива в чашки. Домакинята разказва историята на купичката – кой е пил от нея, както и анекдоти, свързани с нея. Обичайно е всички да пият от купичката, като я подават от ръка на ръка.
цитирай
4. hikari - ===
29.04.2012 07:15
Пръв отпива няколко глътки най-почетният гостенин. Пиенето протича бавно и спокойно, при пълно мълчание, което символизира близостта между участниците. Със съответният етикет, грация, усмивка, поглед и приятен тон домакинята създава уютна атмосфера и празничност, импровизира и проявява творческо въображение. Следват оценки и поздравления от гостите, а домакинята ги поканва да се полюбуват на цветята в нишата, на калиграфските рисунки на стената, да пообщуват с цветята в природният кът и парка. Когато церемонията приключи, гостите се изпращат също със съответен ритуал.

цитирай
5. hadzapi - Има и български майстор на чан-о-ю,
29.04.2012 16:10
учил е в Япония, работи по корабите туристическите да показва тази церемония, но е доста познат в Япония и често е канен да изнася лекции и са показва и там тяхната им традиция, но не му помня името. Просто за два пъти животът ни срещна с баща му и той ми разказа за сина си какво учи и с какво се занимава. Това му е било от малък любимото занимание и е успял да го претвори и в своя професия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670644
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796