Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2012 10:13 - за целомъдрието
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тайната на величието на християнският брак се крие в неговото целомъдрие. Външните предпоставки на това целомъдрие са моногамията и брачната неразторжимост, а вътрешните - сърдечната чистота и предимството на духовната любов пред плътската.
Християнският брак е моногамен, т.е. един мъж може да има само една жена и една жена може да има само един мъж. И наистина, законите на сърцето и правилата на логиката изключват многоценностния модел вътре в една исъща нравствена сфера. Най-хубавите неща в живота са винаги единствени и изключителни: един е Бог, една е Църквата, една е вярата, едно е отечеството, една е майката и един бащата, един трябва да бъде съпругът и съпругата. "Всички полигамни форми на брака - пише един философ - бележат ниско нравствено ниво или упадък в нравственото развитие. При полигамията мъжът се дели между много жени или жената - между много мъже. При такива условия отношението на човека към другия винаги е частично и никога между тях не може да се създаде пълна преданост, цялостна и дълбока свързаност между две личности.
Християнският брак е неразторжим, защото мъжът и жената съставят един жив организъм. Както живият организъм, ако бъде разсечен на две или повече части, загива, така и съпружеският съюз, разединяван от меча на многоженството или прелюбодейството, се разпада и загубва своето значение. Св. апостол Павел пише - А на женените заповядвам - не аз, а Господ -жена да се не разделя от мъж, и мъж да не оставя жена си" 1/ Кор. 6:10-11/ Само в един случай Господ Иисус Христос допуска разделянето на съпрузите един от друг и това е когато един от тях наруши светостта на брака чрез прелюбодейство/Мат. 19:9м5:32/
И ако в днешно време се допуска развод и по други причини, това става поради непослушание на Църквата, и поради човешка слабост. Категоричната истина гласи, че при разводите, неодобрени от Църквата печеливша страна няма, а всички страни са губещи. Най-губещите обаче са децата! Смело може да се каже, че децата на разведените родители осиротяват при живи баща и майка.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4669985
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796