Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2012 15:12 - Молитви и блаженства
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 829 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 15.08.2012 15:34


image


УТРИННА МОЛИТВА     Боже, благодаря Ти, че ме запази така милостиво и през тази нощ. Помогни ми да не те наскърбя с някакъв грях и да прекарам днешния ден угодно на Теб и спасително за мен.
     Амин!

ВЕЧЕРНА МОЛИТВА     Господи, Боже наш, като благ и човеколюбец, прости ми каквото сгреших тоя ден с думи, дела и помисъл. Прати твоя Ангел-пазител да ни закриля и пази от всяко зло, защото Ти си пазител на душите и телата ни, и на Тебе - Отца, Сина и Светаго Духа, въздаваме слава сега и всякога, и во веки веков.
     Амин!

ГОСПОДНЯТА МОЛИТВА     Отче наш, Който си на небето!
     Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство;
     да бъде Твоята воля както на небето, тъй и на земята;
     насъшния ни хляб дай ни днес;
     и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си;
     и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия;
     защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки.
     Амин!

МОЛИТВА ПРЕДИ ЯДЕНЕ     Благослови, Господи, ястието и питието на Твоите чеда, защото си свят сега, и винаги и във вечни времена.
     Амин!

МОЛИТВА СЛЕД ЯДЕНЕ     Благодарим Ти, Христе Боже наш, че ни насити с Твоите земни блага. Не ни лишавай и от небесното Си царство.
     Амин!

МОЛИТВА ПРЕДИ РАБОТА     Господи Иисусе Христе, Ти Си казал чрез Твоя апостол Павел: "който не иска да работи, не бива да яде", и пак: "без Мене не можете да правите нищо." Господи, с цялата си душа слушам Твоите божествени думи и прибягвам към Твоята благост. Дай ми мъдрост, сръчност и умение да свърша своята работа и да й давам добър край. Прати ми небесен ангел, който да ме пази и направлява към доброто. Защото Ти Си единственият наш Утешител и Помощник и Тебе Те прославяме сега и винаги.
     Амин!

МОЛИТВА СЛЕД РАБОТА     Благодаря Ти, Господи, за Твоето благословие в трудовете ми. За всичко, което е добро в този свят, на Тебе подобава хвала, чест и благодарение. Прости ми, ако нещо съм извършил небрежно и недостойно през този работен ден, за да може всяко мое дело да бъде за Твоя слава и мое спасение.
     Амин!

МОЛИТВА ПРЕДИ УЧЕНИЕ     Преблаги Господи, изпрати ми благодатта на Светия Твой Дух, Който надарява и укрепява душевните ни сили; та като внимаваме в учението, което ни се преподава, да възрастваме за слава на Тебе, нашият Създател, за утеха на родителите ни и за полза на Църква и Отечество.
     Амин!

МОЛИТВА СЛЕД УЧЕНИЕ     Благодаря Ти, Създателю, че ни удостои с благодатта Си, за да внимаваме в учението. Благослови нашите родители и учители, които ни упътстват да познаем доброто и ни дай сила и здраве да продължаваме да се учим успешно и укрепваме във всяко добро.
     Амин!

БЛАЖЕНСТВАТА     1. Блажени бедните духом, защото тяхно е Царството небесно.
     2. Блажени плачещите, защото те ще се утешат.
     3. Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
     4. Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
     5. Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.
     6. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
     7. Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
     8. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е Царството небесно.
     9. Блажени сте Вие, когато Ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мен.
    10. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата
     Мат 5:3-12
image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - Бачковски манастир “Света Богородица”
15.08.2012 15:37
До Бачковския манастир се стига по пътя от Асеновград за Чепеларе. Асфалтът се вие завой след завой край река Чая(Чепеларска река). Ще познаете,че сте пристигнали по многото автомобили, хора и сергии с какво ли не – играчки, сувенири, мед, билки и скара. Местата за паркиране са около самият път в отбивката за манастира и в платени паркинзи.

Бачковският манастир е основан през 11 век от изантийските братя -пълководецът Григорий Бакуриани и Абазий. От това време е запазена костницата с ценни стенописи близо до манастира. Манастирът е покровителстван от българският цар Иван Александър по време на Второто българско царство. След нашествието на османските войски манастирът е немилост. Възстановен е едва през 17 век. В двора му има основна църква – „Успение Богородично“ и две по-малки – „Св. Архангели“ и „Св. Никола“. Целият манастир е богат на ценни стенописи, част от които от известния майстор Захари Зограф.

За съжаление, в целият манастир е забранено снимането и спазихме това изискване. Бачковският манастир има и музей, а най-търсената от посетителите е иконата Богородица Умиление от 1310г, за която се смята, че е чудотворна. В двора на манастира има и аязмо.

Целият комплекс на Бачковския манастир е много посещаван. Трудно човек може да намери уединение, за да усети духовната сила на това свято място. В пиковите часове главната църква буквално прелива от хора. А в района пред манастира трудно се разминавате с идващи, заминаващи, снимащи се или просто поседнали на сянка туристи. В допълнение на тази многолюдна картина е дългата редица шарени сергии, пушека от скарите и наспрелите навсякъде коли и автобуси.

Подходящо за: Бачковския манстир е една от големите исторически забележителности на България, която всеки българин трябва дапосети. Ако все пак не сте привърженик на шумните места, тогава посетете Рилският манастир или Троянският манастир, които са останали по-далеко от комерсиализацията.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665423
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796