Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2012 11:49 - Красива ли е тъканта на твоята душа?
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 750 Коментари: 2 Гласове:
0



* Чисти мисли, радостен труд и неуморен стремеж към знанието формират личността на човека

Ако имаш повече знания, отколкото някои твои приятели, не се гордей сляпо с това, не показвай превъзходство, а сподели знанията си, ако това е целесъобразно в този момент.

Помни, че всяка минута от твоя живот има своето предназначение. Съумей да запомниш това. Ако се затрудняваш в избора на работа или професия, посъветвай се с по-възрастните.

Бой се от безсъдържателните минути. С тях леността може да си свие надеждно гнездо. От безсъдържателните минути могат да се получат часове и дни, а задачата на истинския човек е голяма. Несъмнено животът е многостранен и интересен. От разумно прекараните минути ти можеш да изтъчеш истинската и красива тъкан на твоята душа.
Затова се старай да украсяваш всяка минута от живота си с труд, знания и чисти мисли.

Нека неуморният труд бъде за теб радост и

огънят на творчеството неугасващо да осветява твоя път.

Постарай се да държиш мислите си в абсолютна чистота и да мислиш много за това какво можеш да допринесеш за подобряване живота на хората и облекчение на техните страдания.

Природата е препълнена със свещени и чисти дарове и търси съдове. Нека твоята душа бъде искряща и кристално чиста за приемането на тези дарове. Стани лъч светлина, излез от света на напразните мечтания и употреби своята енергия за непрекъснато изкачване нагоре.

Нека твоята душа излъчва винаги светлина и благост, топлота и състрадание, бодрост и желание да помогнеш на ближния. Тогава ти ще почувстваш как трудните дела губят своята тежест и мрачното облекло на страданията ще се превърне в белоснежното покривало на чистата лъчезарна радост.

Бъди предпазлив и снизходителен в оценката си за хората, тъй като ти самият си твърде несъвършен. Но бъди строг към себе си и работи неуморно за изправянето на собствените си недостатъци.

Предстои ти да понесеш в живота много изпитания. Само чрез тях

ти ще овладееш несметни съкровища.

Но ще можеш да издържиш успешно тези изпитания, ако се въоръжиш с благоразумие, твърдост и вяра в себе си.

Ако те сполети неуспех, не падай духом. Унинието само ще отслаби твоите сили и ще забави твоя вътрешен растеж. По-добре събери силите си и помисли какъв мъдър изход да намериш за по-нататъшното действие. Именно по този път ще увеличиш твърдостта си и ще умножиш силите си.

Всеки неуспех и горчив опит превърни в безценен урок, който ще ти послужи като ръководство по-нататък.

Всяко препятствие по твоя път ще ти подскаже какво е нужно да развиеш, за да бъдеш напълно въоръжен в по-нататъшната борба.

Но в борбата ти си длъжен да помниш винаги благото на ближните. Бой се да купиш своето благополучие с цената на страданията на тези ближни. Това благополучие е жестоко и краткотрайно.

E.P.




Гласувай:
0



1. hikari - Хигиена на душата
31.08.2012 11:50
Чистият живот дава чиста кръв. Организмът на съвременните хора е заразен от месо, от вино и от ред още храни. Духовното ни тяло пък е заразено от алчност, злоба и омраза. Вие обичате някого, но щом ви каже обидна дума, почвате да го мразите. Знаете ли каква страшна отрова е омразата за вашия организъм? В случая вие пакостите на себе си. Гордостта също е отрова. Съмнението, подозрението, ревността, завистта са умствени микроби. Поставете ги далеч от вас, ако искате да сте здрави.

Когато човек се занимава с грешките на другите хора, това значи да се свързва с тях и да носи лошите влияния на тези грешки. Всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство привлича съответно нисши същества. Затова трябва да се спазва хигиена и на ума, и на сърцето, и на душата. Чистотата, светостта, любовта – това е хигиената на душата.

цитирай
2. hikari - Лечение на душата
31.08.2012 11:50
В Индия лечението винаги е било насочвано към ума, характера и душата на пациента, защото именно здравето на душата осигурява здраве и на физическото тяло. Лечението на тялото не винаги помага на душата. Ето защо материалистическата медицинска наука, макар че понякога може да допринесе полза, не удовлетворява напълно нуждите на пациента. Ако е постигнато само външно оздравяване, а в същото време болестта си остава вътре, рано или късно тя, погребана в тялото, отново ще се появи и ще се прояви външно.

Веднъж срещнах жена, която ми каза, че посетила много лекари заради своя неврит. За кратко време състоянието й се е подобрявало, но недъга винаги се възвръщал отново и тя ме помоли да й помогна с нещо. Аз я попитах: „Има ли някой, когото не обичате, когото ненавиждате или чиито действия тревожат вашия ум?“ Тя отговори: „Да, има много хора, които не ги обичам и особено един човек, комуто не мога да простя.“

„Добре - отговорих - ето от къде идва неврита, ето го коренът на болестта. Външно болката е в тялото, но вътрешно тя е в сърцето.“

Хазрат Инайят ХАН

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658954
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796