Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2012 16:15 - Молитвата не е в думите, а в горещото желание на сърцето
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 983 Коментари: 3 Гласове:
1



Истинският приятел дава бодрост на духа и увереност, неговите думи внушават мир и сила. Молитвата е именно такъв приятел, защото отваря ума за потока на Божествената милост и съединява човешкото съзнание с Божественото.

Как действа молитвата? Този въпрос е спорен.

Някои казват, че молитвата достига направо до Бога. Други смятат, че тя се възприема от ангела-хранител или даже от Спасителя и чрез тях се предава на Него. Други уверяват, че молитвата се съсредоточава около човека, в неговото астрално обкръжение, като се запечатва в съзнанието му, докато се прояви в неговия живот.

Йогата би казал, че съществуват три вида молитви: словесна, ментална молитва и духовна молитва.

Словесната молитва напомня молитвата на дивак, който размахва копие и издава войнствен вик, като повторно изразява на своя племенен Бог желанието си за победа. Такава молитва се състои изключително от първични желания и без съмнение може да се съсредоточи само около астралното тяло но молещия се.

Менталната молитва достига до съзнанието посредством ума. Всяка искрена молитва, изразяваща силно желание, ще приведе астралното тяло в състояние на вибрации, които се предават на физическото тяло. Под ментална молитва се подразбира не само мълчаливата молитва, но всяка една молитва, която произлиза от астралното тяло, преминава през ума и се изразява на материално ниво. Повечето молитви са от такъв вид.

Духовната молитва е откритост но човешкия ум за такъв поток на Божествената милост, който усилва вибрациите на астралното тяло и възвисява съзнанието до висока степен на духовност. В такава молитва няма нито очаквания, нито молби, тя е общуване на човека с Бога.

За йогата молитвата се състои не толкова от думите, колкото от горещото желание, което изпълва цялото му същество и се проявява на астрално ниво във вид на мисловни вълни с мощна сила.

По-добре е да се отправя молитва към Бога във вид на мощни вълни от чувства и желания, отколкото под формата на думи, които са само една обвивка и са лишени от чувства. Молитвата допринася полза, когато е дълбоко прочувствена, ражда се от искрено чувство и упорито желание.

Молитвата, предназначена за други хора, напразно се прахосва, ако се изразява с думи.
Чувствата са молитвеник на природата. Умът на развития човек е колелото на молитвата, в което се въртят чувства и желания.

Както храната е необходима за физическото тяло, а науката за ума, така молитвата е потребна за духовния живот на човека. Човек, който не знае как да се моли, не разбира какво означава общуването с Бога. Впрочем, действията на молитвата са толкова пространни, проникват във всички сфери на живота, във всяка сфера на мисълта.
Хората имат странни възгледи за молитвата: те или повтарят молитви като папагали, всяка вечер и всяка сутрин, или се молят само тогава, когато са болни или са в беда.




Гласувай:
1



1. hikari - Молитвата
05.09.2012 16:16
Молитвата като общуване с Бога и с Висшия свят е известна на всички вярващи, неизменен спътник на всички религии. Християните се обръщат с молитва и към своя Спасител, Иисуса Христа, и към Пресветата Богородица, най-усърдната застъпница пред Бога на целия християнски род, и към всички светии, благоугодили Богу и подкрепящи молитвите на човеците пред Него. Вседържителят Сам подканя човека към молитва в Псалом 49, стих 15: “Призови Ме в скръбен ден – и ще те избавя, и ти ще Ме прославиш.”
Иисус Христос също ни насърчава към молитва и нейната върховна цел – Царството Божие. Но Спасителят предупреждава, че молитвата ще постигне целта си само при условие на истинска вяра: “Всичко що поискате в молитвата с вяра, ще получите” /Мат. 21:22/. Вярващите от опит знаят, че искрената молитва е най-силното средство против всички несгоди и скърби и само тя може да утеши и насърчи. Да изпроси Божията милост.

Св. ап. Павел ни учи, че има различни видове молитви и ни съветва да се обръщаме към Бога с просби, молитви, молби и благодарения като към Цар, Бог, Висш Съдия и Творец /1Тим.2:1/.

За да бъде молитвата чута, необходимо е вярващият:

•Предварително да се приготви за нея, като се изпълни с благоговейни чувства и се моли от сърце. Защото Господ предупреждава: “Ще Ме потърсите и ще Ме намерите, ако Ме потърсите от все сърце” “Иеремия 29:13/.
•Да се моли с внимание и ясно разбиране за това, което изрича с молитвата си. “Пейте на нашия Бог, пейте разумно” /Пс. 46:7-8/.
•Да отправя молитвата си с вяра и непоколебима надежда, че молитвата му ще бъде чута. “Всичко, що поискате в молитвата с вяра, ще получите” /Мат. 21:22/.
•Да прояви в молитвите си постоянство, неуморност и велико търпение. Християните свързват молитвите си с пост, бдение, добри дела, и вършат това години наред. Само тогава “Всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори” /Мат. 7:8/.


цитирай
2. hikari - Господня молитва
10.09.2012 11:14
Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на длъжниците си;
и не ни въвеждай в изкушение, ала избави ни от лукавия;
защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки.
Амин!


= = =


The Lord's Prayer


Our Father, Who art in Heaven,
Hallowed be Thy Name.
Thy Kingdom come.
Thy Will be done
On Earth as it is in Heaven
Give us this day our daily bread
Forgive us our trespasses
As we forgive those who trespass against us
And lead us not into temptation
But deliver us from Evil
For Thine is the Kingdom, the Power, and the Glory
For ever and ever.
Amen.
цитирай
3. hikari - Отче наш на испански
10.09.2012 11:15
Padre nuestro,
que estás en el cielo,
santificado sea Tu Nombre;
venga a nosotros Tu reino;
hágase Tu voluntad
en la tierra como en el cielo.
Danos hoy nuestro pan de cada día;
perdona nuestras ofensas,
como también nosotros perdonamos
a los que nos ofenden;
no nos dejes caer en la tentación,
y líbranos del mal.
Amin

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4671962
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796