Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2012 11:32 - И отново за Рождество на Св. Богородица
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
2



image
Йоаким и Анна дълго нямали деца и горещо се молели на Бог да им изпрати рожба. Бог чул молитвите им и ги дарил с „преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят“, разказва Светото писание. Тази преблагословена дъщеря е пресвета Дева Мария.

Денят на нейното раждане – 8 септември, е особено тачен празник. На този ден жените измолват помощта на Богородица за раждането и отглеждането на децата си.

Богородичен хляб замесва всяка стопанка, изпича го и раздава на всеки от семейството къс от него. Едно парче се дава на добитъка, а друго се нарича на къщата – да я пази Божията майка.

Българката не тъче и не шие между Голяма и Малка Богородица (15 август и 8 септември), за да не боледуват децата. В дните между двата големи празника обаче не е забранено да се погрижиш за красотата в градината – жените присаждат многогодишните растения като божура, люляка, перуниката.

В някои краища на България именно на Малка Богородица се правят съборите, играят се хора, пеят се песни, а курбанът също е богат – в името на Богородица се коли жертвен овен.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4669767
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796