Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 15:34 - Йорданов ден в България!
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 2316 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Спортисти, военни и дори един чужденец участваха в богоявленското спасяване на кръста. Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже и жени се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Смята се, че който го извади, ще се радва на добро здраве и късмет през годината.

Както всяка година в Калофер (на снимката) над 300 мъже се хванаха на хоро в ледените води на Тунджа.
image

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза над Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

Днес родният град на Христо Ботев отбеляза и 165-годишнината от рождението на поета. 

image

Празникът започна тази сутрин с традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия. 
image

Церемонията по традиция се състоя пред паметника на Незнайния воин в София и във всички гарнизони на Българската армия.

image

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 г. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

image 
Йордановден, или Богоявление, е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
image 
 В София церемонията се състоя в езерото в ж.к. "Дружба". 24-годишният студент по европеистика от Софийския университет Братан Братанов извади кръста в надпревара с шедесетина други участници в ритуала. 

image

На Йордановден имениците са над 100 000. В края на 2012 г. мъжете с името Йордан са 55 хил., а жените с името Йорданка - 42 хиляди. Богдан и Богдана са съответно 4200 и 2300.






Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Много интересен постинг-вероятно ...
06.01.2013 15:41
Много интересен постинг-вероятно и Христо Ботев е богоизбран, след като е роден в такъв ден. Поздрави!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672523
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796