Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2013 12:25 - 21-годишно момиче само се грижи за по-малките си братя и сестра
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1761 Коментари: 0 Гласове:
3



Едното от децата е с тежко заболяване

image      

Среща с едно набързо пораснало дете на 21 години - Моника. Животът й е посветен в грижи за по-малката сестра и двете й братчета, едно от които е почти неподвижно. Семейството без родители живее много трудно.

Късен следобед, време за лека закуска. Моника намазва филия с мед и започва да храни брат си, който е почти на 13 години - ще ги навърши на 14 февруари. Докато го храни, му обяснява какво е това ежедневие - нещо, което правиш всеки ден.

 

image  Момчето не може да прави много неща, защото е с церебрална парализа. Тя му е личен асистент. За четири часа в денонощието, през които е „на работа", получава 120 лева. Момичето се грижи също за 12-годишната си сестра, както и за другия си брат - на 17 години. Плановете за собственото й бъдеще не били точно такива – някога мечтаела да учи.

 

Майка им умира от рак преди три години. Децата остават известно време при втория си баща, но по-голямото момче започва да бяга. Четиримата решават да напуснат общия дом, за да намерят спокойствие. Приютяват се за три месеца в кризисния център в Монтана, след това Моника намира квартира и заживяват самостоятелно. Издържат се с детските надбавки, с издръжката от баща им, с пенсията на починалата им майка. Много им помагат и от Отдел „Закрила на детето", продължават да помагат и от кризисния център.

„Наемът не ми е най-голямата грижа. Аз взимам храна от стол за социално слаби, но в събота и неделя всичките сме си тук, аз трябва да готвя, няма начин”, казва Моника.

Когато й се налага да отсъства, на помощ най-често идва лелята. А много често грижата за болното братче се поверява и на най-малката сестра.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658834
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796