Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2013 14:55 - Дигиталните книги - без граници и с все повече фантазия
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1498 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.04.2013 14:55


От Светослав Тодоров image

Версия за iPad на поемата на Т.С. Елиът "Пустата земя", в която до стиховете са включени писани на ръка архивни бележки на автора, както и пасажи, които могат да бъдат чути в аудиовариант и то с гласа на поета.

Алек Попов: Дигиталната и печатната книга ще си взаимодействат
Google ще продава дигитални книги от лятото

Отстъпването на хартиения формат на книгите често се възприема с негативни чувства от тези, за които дигиталните издания не предлагат същото усещане. Но през последната една година се случиха няколко интересни иновации на дигиталния книжен пазар, които показаха, че границите на формата тепърва ще се изясняват и изследват.

Обикновено дигиталните книги не са повече от текст на бяло поле, но британското издателство "Фабер и Фабер" реши да направи стъпка встрани с романа The Thirty-Nine Steps на Джон Бушан, пише сайтът Flavorwire. Дигиталната версия на книгата е илюстрирана със снимки от местата, на които се развива действието, произведения на изкуството, за които се говори в нея, анимация, музика от ерата на нямото кино и всичко, което може да доближи читателя до атмосферата на Великобритания през 20-те години на XIX век.

Обновеният трилър на Бушан ще бъде представен на Лондонския панаир на книгата, а в. "Гардиън" определя изданието като "ново поколение на електронната книга". Самият автор пък определя варианта на романа си като "шокиращ", тъй като читателят толкова може да се потопи в сюжета, че да помисли, че разказаното наистина се е случило. Хенри Воланс, директор на "Фабер и Фабер", описва проектът като погледнат през призмата на телевизията и електронните игри.

Същото издателство направи и
специална версия за iPad на поемата на Т.С. Елиът "Пустата земя", в която до стиховете са включени писани на ръка архивни бележки на автора, както и пасажи, които могат да бъдат чути в аудиовариант и то с гласа на поета.

Живеещият в Нюкасъл писател Крис Рикарби също предизвиква читателите. Всеки един от седемте разказа в сборника му Shuffle върви с песен, като тя има общо със сюжета и мястото действието. По желание на читателя той може да пуска за фон различни песни, докато чете, а сред изпълнителите са Joy Division, Rolling Stones, Франк Синатра и Джони Кеш.

Подобно на популярните през 90-те книги-игри, писателят Дейвид Пърлман предоставя обратите в действието на четящите. "Интерактивният роман" The Organ Farm дава възможността на всеки да избере накъде да поемат героите в хода на сюжета.

Дигиталната книга също така предизвиква жанровите дефиниции или поне това е случаят с The Silent History – книга, която излиза под формата на приложение, което е достъпно на 13 локации в Лос Анджелис, 29 в Ню Йорк, 25 в Австралия и една в Антарктида. Всяко едно от тези места е свързано със сюжета, разказващ за смъртна епидемия. Автор на книгата и концепцията е Кевин Мофет, който казва пред в. "Лос Анджелис таймс", че е работил по нея година и половина, и през това време му е било трудно да опише идеята си без да остане без дъх от говорене. "Тя е напълно уникална от артистична гледна точка, а наред с това е и създадена в духа на технологическите иновации", казва консултантът на проекта Ерин Кисейн. "Досега хората просто очакваха дигиталните книги да са лесни за четене, но летвата е вече високо вдигната." Той дава за пример успешното интегриране на мултимедия в биографични книги в дигитален формат, в които са включени интервюта с личностите, както и готварските книги, в които рецептите са представени по все по-интерактивен начин и дори с вграден таймер.

Нововъдения има и в начина на разпространение. Едно от най-известните издателства в световен план, "Уотърстоун", вече предлага абонамент за дигитални книги или "стрийминг за кратка проза", както гласи официалното описание на инициативата.

Въпреки че все още не е измислен единен модел за присъствието на електронните книги в библиотеките, стъпки в тази посока направиха Нюйоркската обществена библиотека и издателството "Саймън и Шустър", които анонсираха едногодишна програма, в която целият каталог на библиотеката може да бъде разгледан дигитално, но всяка книга е достъпна за един потребител преди да бъде прочетена от друг. Със заемането на книгата има и оферта за купуването й, а ако това се случи. Библиотеката взима 2% от приходите.

В по-глобален план електронната книга допринася и към все по-засилващата се тенденция към самоиздаване. Британският писател, драматург, носител на "Пулицър" и автор на популярната пиесата "Гленгъри Глен Рос" Дейвид Мапет обяви, че смята да реализира следващите си творчески проекти дигитално и със собствени средства.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672510
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796