Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 15:39 - Студенти писаха тройка на езика на политиците
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1170 Коментари: 0 Гласове:
0



от Цветина Дичева     image София. Оценка "Среден 3" поставиха на българските полити филолози и студенти от Софийският университет "Св. Климент Охридски". От Алма матер представиха изследване на тема: "Българският език в политиката - предизборно, в европейския парламент, в законодателството".

"Кризата в политическото говорене се задълбочава, е един от изводите, които се налагат от изследването. Политиците стават все по-неясни в посланията си и вместо да използват словото като най-силното си оръжие, те ни убиват с него всеки ден. Тази кампания премина при едно напрежение в езиково отношение, защото политиците ни като че ли продължават да говорят безсъдържателно". Това каза д-р Владислав Миланов, преподавател по езикова култура в СУ "Св. Климент Охридски".

Предизборно говорене по същество реално не се е осъществило, нямало е и противопоставяне на мнения, диалогът се е загубил в едно всеобщо говорене, е мнението на лингвистите. Според анкета, проведена сред студенти от четири специалности, 88% от тях са заявили, че не одобряват предизборната реч на българските политици.

Увеличават се много употреби, свързани с умалителността, констатират още те. В изследването са посочени примери като: "Една от клетите женички или женици", "Цветанов съм го гледал в очичките" или "Една женица дойде да каже, че нямат църква". Тази умалителност езиковедите определят като част от проблема със смесването на регистрите. "Ако политикът отиде при собствените си избиратели, той превключва и на диалект, и на по-разговорен език, за да бъде близко до хората. Но когато говори от най-високата трибуна, трябва да спазва нормите и речевия етикет", посочва д-р Миланов.

"От всички политици чувахме говорене в сферата на пожеланията, обещания в ефимерно бъдеще", отбеляза д-р Надежда Сталянова, преподавател в катедрата по български език на Алма матер и ръководител на Центъра за изследване на политическата и журналистическата реч. Според нея една от основните тенденции в политическата реч е използване на език на интригата. "Видяхме език на заиграване с опонентите, с много обиди. Цялото това говорене за обикновения човек приличаше на разговор между малки деца, които се карат", коментира д-р Сталянова.

Езиковедите не успели да откроят прецизен в речта си политик, защото и политиците, при които са наблюдавали добри риторични похвати, умение за толерантност към израза на другия, в редица свои изказвания си позволили да преминат към друг тип говорене.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658485
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796