Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2013 13:44 - Писателите Ричард Русо, Ричард Биърд и Владислав Тодоров превръщат София в "СтолицаЛитература"
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Ричард Русо
Фотограф: https://www.facebook.com/Elizabeth.Kostova.Foundation

 

Поредицата от културни събития "СтолицаЛитература" започва днес и ще представи най-доброто от семинарите по творческо писане в Созопол, чието поредно издание се проведе по-рано тази година. Проявите в София, които ще бъдат в център за култура и дебат "Червената къща", се организират за втора поредна година и зад тях стои фондация "Елизабет Костова".

"СтолицаЛитература" всъщност ще бъде открита с кино. От 19 ч. ще се прожектира филма "Няма балами" от 1994 г. с Брус Уилис, Мелани Грифит и Пол Нюман, а след него среща с присъстващите ще направи американския писател Ричард Русо, върху чийто роман е базирана продукцията. Адаптираният сценарий на Робърт Бентън впоследствие е номиниран за "Оскар", а Пол Нюман за най-добра главна мъжка роля.

Във вторник събитието продължава с екранизация по друга история на Ричард Русо - "Да запазиш тайна" с Кристин Скот Томас, Маги Смит, Патрик Суейзи и Роуън Аткинсън, а след прожекцията той отново ще разговаря с публиката.

По-детайлно за писането в киното Ричард Русо ще говори в сряда, когато водещ на срещата ще бъде Владислав Тодоров, авторът на "Дзифт" и "Цинкограф" (филмиран от Емил Христов като "Цветът на хамелеона"). Посещението на Ричард Русо съвпада и с издаването на вече екранизирания роман "Емпайър фолс", написан през 2001 г. и издаден този месец на български от "Сиела".

Втората част на "СофияЛитература" започва другия понеделник от 19 ч., когато ще бъдат представени книгите "Курс по творческо писане. Стъпка по стъпка" от Йосип Новакович и "Да поставиш дявола на колене" на Бакстър и Търчи. На 28 май авторът на осем книги, преподавател, преводач и директор на Лондонската академия по творческото писане Ричард Биърд ще разкаже за тънкостите около редактирането на художествен текст, а същия ден от 16 ч. Владислав Тодоров ще проведе нова среща за писането в киното. Петима български и петима англоезични писатели пък ще организират "Международен литературен пърформънс от 19 ч.

Владислав Тодоров също така ще закрие с поредицата от събития с лекция по творческо писане в сряда от 16 ч.

Входът за всички срещи и прожекции е безплатен.
 

Емил Христов, режисьор: От малката и тиха България се очакват малки и тихи филми

Авторът на "Дзифт" Владислав Тодоров представи новия си роман "Цинкограф"




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670247
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796