Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2013 13:32 - Парковете на Истанбул - 2
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1115 Коментари: 0 Гласове:
2



image

"Аббас ага" е парк в квартал "Бешикташ" - място за концерти и многолюдни събрания, разкрасен с многобройни цветни лехи. Зеленината край езерото Бахчешир е място за семейства с деца заради многото съоръжения и детски площадки, чистия въздух и спокойствието. Един от най-популярните е паркът Бебек, в едноименния квартал, който пък се слави с невероятната гледка към Босфора.
 
С редките дървесни видове е прочут "Бейкоз" - на осем хектара върху хълмовете на юг от кея Хюнкар виреят корков дъб, кипариси, секвои. "Каддебостан" е ориентиран към децата и спортуващите им родители - с пясъчни басейни, тенис кортове, каучукови пътеки, баскетболно игрище.

image

Домакин на фестивала на лалето всеки април в Истанбул е паркът "Емирджан". Кипарисовата му гора е описана в хроники още от византийския период. Днес тук има езера, каскади, дървени мостчета, парапети.

Паркът "Фенербахче" и  посветен на спортуването на истанбулчани от всички възрастови групи. "Флориа" пък е царството специално на на колоездачите, а и мястото, където децата могат да се упражняват да прилагат правилата за движение.

image

За бягство от големия град истанбулчани избират "Йълдъз парк". Разположен на 46.6 хектара площ  между склоновете на Бешикташ и Ортакьой, паркът дава възможност на посетителите да се потопят в гъсти гори, да се разходят по усамотени пътеки и да поседнат в някоя романтична беседка или да си направят пикник на слънчева поляна.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670576
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796