Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2009 17:41 - безпокойството да си сетивен
Автор: hikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1503 Коментари: 4 Гласове:
0



настоящият постинг е реплика на коментар на ххх на мой стих под наслова - Поезията - моят живот.

Разбирам, безпокойството, което те измъчва защото то е плод на важен избор. винаги е тревожно когато трябва да избереш самият себе си. това не може да бъде подменено. друг човек може да те посъветва, с друг можеш да споделиш тревогите си - но какъв да бъдеш можеш да избереш единствено по съвест. няма универсални образци за поведение, които да са приемливи за всички ни и за всяка ситуация. материалният свят е еднакъв - човешките същества са уникални. Ние постоянно правим себе си - по думите на Сартр - и избираме според същността си - която е симбиоза между гена ни и чувството ни за достойнство. индивидуалността ни се проектира като контрапункт на онова - така правят всички и е канавацата, която гарантира че твоята или моята социална дреха не са употребени от дас Ман - масовият човек, който се чувства уютно в безличието на тълпата и еднаквостта му го кара да изпитва безгрижие. не знам само дали дрехите ни все пак не са втора употреба, тъй като нищо ново няма под слънцето....



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karanikolov - Hikari,
08.05.2009 18:36
Не мисля,че безпокойството трябва да измъчва човек.
Когато се напрягаме във фитнес-залата, или в двубоя, това не е лошо - това концентрира, тонизира, активизира .... всичките ни сили - и имаме възможност да действаме с пълния си потенциал.

Реакцията на безпокойството - когато тази реакция е страх, паника,свиване - тези реакции ни пречат и довеждат до негативни резултати.
Но не и безпокойството.

Мъртвия не се безпокои за нищо.
цитирай
2. hikari - безпокойството да търсиш смисъла
13.05.2009 07:12
търся смисъла.
търся националната идея, която отвъд прагматизма на ежедневието ни споява като едно общество. с общи ценности - различни от колата, мобилният телефон и дългокраката кака за престиж съотв. платежоспособният чичко... трябва да има още нещо - нещо, което да ни прави националност. нещо, което да пренесем през вековете. и то да не е България над всичко или България - на три морета. Шовинизмът ми е чужд, Кое е онова, което ме кара да се чувствам горда че съм българка? Спорт, наука, изкуство - достиженията на българите? Или красивата природа? Или езикът? Православното християнство? Къде е моята национална идея?
цитирай
3. karanikolov - Всеки си търси "семейство"
13.05.2009 08:12
За теб това е България.
За мен е Света, за мен - са хората.
цитирай
4. hikari - семейството на красивите неща
13.05.2009 15:41
е името на блога ми.
Мой учител е Морихей Уешиба.
Боят със сянката за мен - това е айки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664534
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796