Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2009 08:59 - възпитанието на децата в християнски добродетели - антидот срещу чалга културата
Автор: hikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1931 Коментари: 3 Гласове:
0



Мнозина родители днес за загрижени само за това как да осигурят децата си материално. За тяхното нравствено възпитание обаче те не полагат никакви усилия. Техните деца загрубяват отрано, стават неискрени, жестокосърдечни, вулгарни и егоисти. Не знаят нито една молитва, но умеят изкусно да псува Знаят валутния курс на долара, но не могат да се прекръстят. С часове гледат душегубителни анимационни филмчета по телевизията или видеото, а от деня на Кръщението си не са били на църква. Чудно ли е тогава, че след време мнозина от тях стават хулигани, блудници, крадци и престъпници?
"Грижи се да осигуриш на децата си - съветва св. Йоан Златоуст - не злато и сребро, а християнско възпитание. Вместо богати къщи и палати, постой им храма на кротостта и търпението! Вместо при богати и знатни приятели, заведи ги при другари, които са истински християни!"

- откъсът е от книгата на Иван Николов -Тайнството на увенчаната любов.


Тагове:   миротвор,


Гласувай:
0



1. reason - За да възпиташ отговорен, зрял ч...
21.05.2009 09:15
За да възпиташ отговорен, зрял човек с ценностна система, не е необходимо да го правиш християнин - църква, прекръстване, молитви и т.н. Личният пример е това, което възпитава детето, а не молитви и църкви. Аз лично съм против втълпяването на разни вярвания, които са възникнали с цел да възпитат населението в ценности, които днес са ни известни и лесно достъпни без да прибягваме до измислици. Една книжка с приказки е много възпитателна.
Далеч по-добра алтернатива е вярата в науката, не в боговете. Човек трябва да започва да мисли кое как е, а не да продължава да вярва, че всичко, което не разбира е бог и точка.
цитирай
2. hikari - семейството - едно цяло и в радости и в скърби
21.05.2009 09:23
само със средствата на науката трудно би извървял пътя на съпружеския живот и пътя на родителската отговорност. приказките са прекрасно средство и имат вземане даване с метафоричното мислене на земята - така че изобщо не са за подценяване... но не забравяй че всичко сътворено от нас е просто имитация на творението. а самото творение в най-добрият случай имитира Твореца. от извора ни трябва - жива вода, което е живото слово, за да оцелеем в бързеите на живота. Ела
цитирай
3. reason - Да, знам я тази приказка как прод...
21.05.2009 22:23
Да, знам я тази приказка как продължава: "Кой е създал Твореца? Ами не се питат такива въпроси...". Предпочитам въпросите, на които някога ще се намери отговор. колкото до религията - прекрасна приказка, но е време да пораснем :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4659058
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796