Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2009 09:37 - възпитанието на децата в християнски добродетели - антидот срещу чалга културата- 3
Автор: hikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1158 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2009 09:40


От решаващо значение за доброто възпитание е личният пример на родителите. Могат ли майката и бащата да дадат на децата си нещо, което те сами не притежават? Да ги възпитат във вяра и страх Божий, когато сами те не вярват? Да ги научат да се изповядват и причастяват, когато сами те не се изповядват и причастяват или вършат това твърде рядко? Да насадят в нежните им души и сърца милосърдие, любов  и кротост, когато сами те са жестокосърдечни, недружелюбни и гневливи?

Блажени Иероним писал на една благочестива майка - "Ти самата си длъжна да бъдеш пръв възпитател на своята дъщеря и на теб трябва да подражава нейната неопитна младост. Нито в теб, нито в баща си тя не трябва да вижда нещо порочно!"

Само при изпълнението на този съвет става възможно и изпълнението на наставлението на св. Ап. Павел към бащите в отношението им към техните деца - наставление, което представлява фундаментален камък в храма на християнското възпитание: "И вие, бащите, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне" /Еф. 6:4/.

Това значи, пише св. Климент Александрийски, като станете за тях преподаватели на най-превъзходното учение, направлявайте ги в законен и богоугоден живот! Законът, повече от всичко и твърде правилно изисква от бащите да се грижат за честността на децата си, той повелява: Не допускай дъщеря си да се осквернява с блудство, за да не изпадне земята в блудство и да не се напълни земята с разврат"/Лев. 19:29/ Създателят, преди всичко друго и като начало на светия живот, изисква от нас телесна непорочност, понеже телесната чистота, чужда на всяко петно, позор и безчестие, служи като встъпление в духовната светлост.


откъсът е от книгата на Иван Николов - тайнството на увенчаната любов




Тагове:   миротвор,


Гласувай:
0



1. анонимен - за вярата
21.05.2009 10:02
християнският брак е моногамен, т.е. един мъж може да има само една жена и една жена може да има само един мъж. и наистина, законите на сърцето правилата на логиката изключват многоженството. най-хубавите неща в живота са единствени и изключителни - Бог, Църква, майка, баща, съпруг, съпруга...

християнският брак е неразторжим - защото мъжът и жената съставят един жив организъм. както живият организъм ако бъде разсечен на две или на повече части, загива, така и съпружеският съюз, разединяван от меча на многоженството или прелюбодейството се разпада и изгубва своето значение.


сърдечната чистота и духовната любов са двете крила на целоъдреният брак, с който домашната църква на християнското семейство се възнася в царството божие и се съединява с тържествуващата църква на небесата. християнските съпрузи са като духовен брат и сестра помежду си и тяхната любов не само че не отслабва с течение на годините, както е при браковете, сключени по плътска похот, а прераства в свръхестествена спойка между сърцата и волите им, така присъщи в отношенията между представителите на ангелският свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658523
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796