Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 14:56 - Държавата на здравословното хранене угоява своите деца
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 986 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 30.01.2011 14:57


image  Петър Чергаров 

Навярно всеки си спомня онова заветно време, когато с усмивка на уста баба се подаваше от балкона и високо се провикваше: „Ела бързо да обядваш!”. Напълно забравил, че освен игра трябва и ядене, зачервеният и запотен малчуган недоволно се качваше да обядва. Обядът обикновено се състоеше от домат и циганска баница или филийка с лютеница и сирене. Както винаги, времето за игри бе силно ограничено, затова филийката бе изяждана на две-на три или пък направо забравена на пейката от улисалото се в играта на гоненица дете.

За съжаление днес в обедното меню на малчуганите циганската баница и доматът са заменени от чипс, пица или набързо приготвен хамбургер.

Игрите на жмичка пък са дълбоко забравена и покрита в мистерия легенда от отдавна отминали времена. Все повече деца буквално не извършват никакво движение освен цъкането на мишката пред монитора, а компания пред компютъра им прави опаковката солен и мазен чипс. Все по-често по улиците се разминаваме с тлъсти подобия на деца, заети да тъпчат уголемяващото сe шкембе.

Затова не е особено учудващ фактът, че според изследване, проведено във Варна през 2008 г., над 20 процента от малчуганите у нас са с наднормено тегло, докато само десет години по-рано затлъстели са били едва 12-13 на сто от тях. Резултатите от подобно изследване, извършено през есента на миналата година сред 3500 ученици от 35 училища с участието на 20 медици, все още се очакват, но няма и място за съмнение, че те ще оповестят още по-тревожни данни.

Затлъстелите дечица пък все по-често стават жертви на диабет от втори тип, който обикновено е запазена марка на хората над 40-годишна възраст!

След такива тревожни изследвания думите на министъра на икономиката Трайчо Трайков, че в Япония ни рекламирали като страна, в която хората се хранели здравословно и живеели дълго, будят искрен и сърдечен смях! Трайчо, освен ако не живееш в някаква перфектна и розова паралелна реалност, я по-добре си отваряй очите и виж с какви угоени деца се разминаваш по улицата!



Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
2



1. silencemurmur - ... хората се хранели здравословно и живеели дълго, будят искрен и сърдечен смях!
30.01.2011 15:49
Първо да се възпитат и образоват родители и политици,
преди да се възпитават и обучават деца.
Много възхищение от българите за България,
но никой не бута и пръст,
за да се възхищава България от българите.
цитирай
2. анонимен - Всяко дете трябва да приема опре...
27.10.2011 15:06
Всяко дете трябва да приема определено количество жизненоважни съставки за да бъде здраво. Такива са: Протеини, Въглехидрати, Мазнини, Калории, Витамини, Калций, Желязо, Магнезий, Фосфор, Цинк. Най-добрият вариант е да се изготви предварителен хранителен режим, който да бъде съобразен индивидуално с детето и да съдържа всички необходими елементи. Лесен начин за създаването на такъв режим можете да намерите тук: http://calculator.danonino.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672522
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796