Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 14:07 - Учениците излизат в кенефна ваканция
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
2



В някои училища в страната ни освен че тоалетните са в примитивно състояние, и отоплението е от зората на миналия век.
 
image  Христина Рафаилова 
Ужасени тийнейджъри се крият в тоалетните в мола

Детето ви изглежда сутрин унило, без апетит и се стряска при всеки шум. Можете да бъдете спокойни. Това не се дължи на некачествената дрога, приета по късна доба, нито на тежък махмурлук в тийн дискотеката. Злощастният вид на отрочето ви се дължи на натрапчив и постоянно повтарящ се кошмар. В него стара тоалетна от външен тип преследва в облак от аромати нещастния тийнейджър насън. След дълго гонение детето се озовава на дълга опашка за тоалетна хартия, която поради криза на борсата е на свършване. Поради това на подрастващия му се налага да се стиска, докато дойде спад в цента на т.х.-то.

Ако чудовищният образ на нужника беше само плод на бушуващите хормони на младежите, място за притеснение нямаше да има. Оказа се обаче, че според изследване на Националната мрежа за деца над половината от учениците се „стискали” и не ходели в училищните WC-та. Основната причина за това била мръсотията в тях, както и липсата на тоалетна хартия.

Колко несправедлив е светът на възрастните. Малко преди да бъдат изнесени стряскащите данни за тоалетните, по всички медии започна кампания срещу подрастващите. Те бяха несправедливо обвинени, че вместо да стоят вкъщи по време на грипната ваканция, са се мотали в мола и са се наливали в кафетата. Всъщност в търсене на спасение от собствените си кошмари децата са намерили убежище в големите търговски центрове. Попадането на тоалетна в мола с чист и примамващ вид е бил райски миг за повечето непълнолетни и малолетни нейни откриватели.

Задържането на естествения порив да освободиш духа и тялото си от всякакви тежести може да оправдае редица грехове на сегашната генерация. В търсене на подходящото място да облекчат естествените си нужди младите се принуждават да изпуснат някои друго занятие или цял ден в училище. В отчаянието си учащите дори са готови да използват флората в региона на училището. Намирането на подходящия храст обаче често отнема много време, понякога и 24 часа.

Корените на почти наркоманската страст към чалгата и други неразбираеми за обикновеното ухо ритми също могат да бъдат намерени в ученическите кенефи. От много стискане малките се принуждават да извършват непривични движения, които изглеждат на непрофесионалистите като кючек от висша класа. Постоянният рефлекс, породен от безкрайното и безрезултатно опипване по стените за тоалетната за хартия, принуждава децата подсъзнателно да щракат с пръсти.

Ужасът на българския кенеф толкова е обсебил учениците, че те бяха готови да излязат и на протест. В хрониките бяха записани лъжливи причини, провокирали опита на младежта да излезе и масово да не се подчинява на правилата на просветното ведомство. Според документираните факти недоволството на новата генерация беше отпушено заради орязаната им ваканция. Всъщност децата бяха толкова депресирани от факта, че времето за досег с училищния нужник е драстично увеличено, че това ги принуди да прибегнат до отчаяни мерки. И ако цялата страна е наплашена от вълните от грипна епидемия, то за малките настъпи миг на облекчение. От една страна, на тях отдавна им се налага да носят маски, за да могат да използват нужника. От друга, се отвори възможност да прекарат дълги блажени мигове в далече по-съвършените подобия на школската тоалетна в мола. Не обвинявайте подрастващите, че се наливат с безалкохолни и високоградусни напитки. Те просто си търсят причина да влязат поне няколко пъти в тоалетната в търговския център.

За някои оплакванията на тийнейджърите за дивашките условия в кенефите може и да е глезотия. За други мръсотията там може да е връщане към вековната българска традиция на външния кенеф на село. За децата обаче може и да се превърне наистина в причина, макар и попресилена, да не вземат много на сериозно училищната институция. Безспорно отбягването на “стаята на ужасите”, наречена WC, никак не е здравословно за крехките тела на децата. Това обаче не е единственият дефект на мизерията из родните училища. Разните директори, министри и други шефове из системата не могат да очакват хлапетата да се чувстват съпричастни към учебния процес, когато не могат да задоволят по цивилизован начин нормалните си човешки нужди.

Често представителите на властта обикалят из разни учебни заведения. Прерязват ленти на нови зали за компютърно или каквото се сетите обучение. Странното е, че никога не им се прихожда до тоалетната и поради това пропускат най-интересната част от обиколката на школото. В някои редки случаи все пак се случва да надзърнат и там. Това се случва обаче, ако в проекта за финансиране по някоя европрограма е включено и реновирането на нужника, като той се представя като перла в короната на осъществения ремонт. Кандидатстването по проекти обаче е на конкурентен принцип и традиционно печелившите са по-големите школа или тези в по-големите градове. На децата в по-малките населените места им се налага всеки път, когато природата ги позове, да запушват смело нос и да прекрачват прага на нужника.

Състоянието на тоалетните показва и друг доста стряскащ факт. Хигиенният контрол не се прилага ефективно именно при една от най-податливите на всякакви зарази групи – децата. Докато всякакви инспектори нахълтват в малки и големи магазини и търсят с лупа хлебарки, училищните кенефи си тънат в мизерия съвсем необезпокоявани. Опазването на хранителните стоки от мръсотията е жизненоважно. Не може обаче да се пренебрегват такива места като учебните заведения, където на едно място съжителстват стотици подрастващи, които обичат да си комуникират в непосредствена близост. За опасността говори и все още пресният случай с огромния брой ученици в Исперих, които бяха приети в болница със съмнение за отравяне от водата в школото.

Все пак в тъжната история с нужниците новата генерация също има своята отрицателна роля. Във вечната борба за надмощие между учители и ученици тоалетната е зоната, свободна от контрол. Там хлапетата изживяват всякакви първи неща – първа цигара, първи стъпки в кенефната поезия и първия досег с насладата да къртиш врати например. Може би освен допълнителните разходи, които училищното ръководство трябва да направи за наемането на допълнителен брой лелки с парцали за чистене, трябва да се замисли и за въвеждането на по-читава дисциплина.

Все пак подрастващите трудно свикват да носят отговорност за действията си и дори да са написали с кеф к.р на стената в кенефа, вината за постъпката ще бъде нечия друга.



Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658990
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796