Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 16:22 - Защо няма мародери (и лидери) след труса в Япония
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2671 Коментари: 11 Гласове:
6

Последна промяна: 17.03.2011 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кадрите с унищожени от вълните цунами цели селища в Япония шокираха света, но чуждестранните журналисти, отразяващи трагедията, обръщат внимание на нещо необичайно - няма мародери и беззаконие.

Обикновено след всяко голямо бедствие или трагедия започват случаи на кражби и мародерство - такива имаше напоследък сред труса в Хаити през 2010 г., урагана "Катрина" през 2005 г. или земетресението в Чили, когато се наложи дори изкарване на армията. То се появява, защото достатъчно много хора смятат, че заедно с домове, вещи и човешки живот бедствието е отнесло и морала и законите. Това е оцеляването по закона на джунглата - най-бързият и най-силният си взима всичко, до което може да се добере, обяснява Си Ен Ен.

Но това не се случва в Япония

Ед Уест от британския в. "Дейли телеграф" повдига въпроса защо едни култури реагират при криза по принципа "всеки се оправя сам", а други като японската - с алтруизъм. Защо след наводненията в Англия през 2007 г. разбиваха изоставени коли заради няколко бутилки вода, а в Япония магазините намаляват цените и собствениците на автомати за напитки ги раздават безплатно?

Мнозина обясняват това с ценностите на шинтоизма и будизма и на търсенето на компромис във всекидневието на едно многолюдно общество, принудено от тясното пространство да създаде ред и хомогенност и да избягва скандалите. Последица от това е наличието на конформизъм и примирение.

Други допълват, че японската култура - за разлика от другите модерни култури - е основана най-вече на честта, достойнството и дисциплината. Повечето японци също така са изпълнени с национална гордост, обичат страната си и правят каквото могат животът в нея да е по-добър. Дори японската престъпност не е като тази на Запад, няма ги и значителните маси изолирани от обществото безработни и декласирани, каквито има в САЩ.

Самоорганизиращи се опашки

Никоя друга индустриална държава не е имала след Втората световна война разрушения с такива мащаби, но при липсата на ток, вода и новини за изчезнали близки японците търпеливо чакат на опашки по няколко часа за няколко бутилки вода, описва Си Ен Ен. При това тези опашки не са организирани от никакви власти - японците сами създават ред, включително защото спасителните екипи и военните са хвърлили усилията си в най-пострадалите северни райони и около авариралата АЕЦ.

В магазините има лимит на продуктите, които може да се купят от един човек или семейство - никой не се оплаква, не вдига скандали и не мами.

Пред хотел "Монтерей" в тежко пострадалия пристанищен град Сендай двама готвачи раздават на минувачите безплатно супа - първата топла храна за мнозина от петък насам. Чужденците се изненадват не само от това, че няма блъсканица, а и че всеки на опашката се е наредил с по една чаша в ръка и никой не се връща за още - няма да е честно.

Ред цари и сред останалите без покрив. В основното училище "Шичиго" в Сендай са настанени стотици бежанци от бедствието, като на третия етаж семействата са се самоорганизирали за правилата: кой колко кашони и одеяла да получи, еднакво и храна пространство за всички, никакви обувки до постелите, да не се говори силно...

На други места на север в стотици болници, спортни зали и училища дни наред пострадалите се бяха приютили без ток и течаща вода, 2 тоалетни за по 500 души и недостатъчно храна. Който е държал спестяванията си вкъщи, е изгубил всичко, който има банкови сметки, не може да се добере до парите си, защото са блокирани банкоматите.

Много трудни са и връзките с външния свят - не само заради повредените пътища, но и заради срива в на мобилните и интернет мрежи.

 

 

 

Стратегия на груповото оцеляване

 



Джефри Кингстън, който е специалист по Япония от Temple University и живее в страната от 1987,г., обяснява, че това поведение е "забележително, но не е изненадващо". "От малки японците са възпитавани да поставят груповия интерес над индивидуалния. Мнозина ги критикуват за това, че се подчиняват на авторитетите, властта и безбройните правила, но точно от това е изтъкано единството на японското общество."

Освен това Кингстън припомня, че от векове японците са свикнали да ги връхлитат бедствия и да ги преодоляват. За да се оцелее, трябва да се разчита на групата, допълва той.

Това личи и в училищното възпитание - децата са обучавани да следват униформено поведение и да не изпъкват нито като особени успехи, нито като провали, да не показват емоции "по недостоен начин".

В същото време би било грешно да се направи извод, че самоконтролът на японците означава, че се държат стоически пред лицето на невиждано от векове бедствие. Те също страдат, но сдържано и тихо, след което се извиняват за сълзите си.

Само нощем във временните убежища се чуват викове на сънуващите кошмари.


Дисциплината може и да пречи

Тази стратегия на груповото оцеляване обаче създава и проблеми, когато трябва някой да сплоти и изведе нацията, твърди "Ню Йорк таймс". Никога преди Япония не е имала толкова нужда от силни и решителни действия и толкова слабо и криволичещо управление. Днес японските лидери се нуждаят от умения, на които не са обучавани - да информират и сплотяват обществото, да импровизират в търсенето на аварийни решения, да задвижат мощните бюрократични структури.

Такеши Сасаки от университета "Гакушин" дори говори за лидерски вакуум в една култура, където се избягват конфликтите и неприятните неща не се назовават с истинските им имена. До неотдавна тук дори не казваха диагнозата на болните от рак, за да ги защитят от стрес. Когато обаче става дума за горящи четири ядрени реактора, този принцип на задържане на информация, последвано многократно от задължителното "Извиняваме се за причиненото неудобство", става опасен.

Говоренето с нюанси пък обърка чуждестранните журналисти. Когато бе съобщено, че заради висока радиация всички от персонала на АЕЦ край Фукушима са временно преместени "на безопасно място", западните агенции гръмнаха, че централата е изоставена, докато японските журналисти запазиха спокойствие, защото знаят, че зад тази фраза се крие просто прибирането на хората в затворени помещения на площадката.

"Ню Йорк таймс" обръща внимание, че десетилетия наред Япония е оставяла външната си политика основно в ръцете на САЩ, а вътрешната - на корпорациите, сред които енергийните са едни от най-мощните. Почти 50 години имаше де факто еднопартийно управление на либералдемократическата партия.

Когато през последните десетина години това се промени, политическата класа се оказа неподготвена да поведе втората тогава по големина икономика. За последните 4 години се смениха 4 премиери, а повечето анализатори вече отписаха петия - сегашният министър-председател - още преди труса, цунамито и ядрената криза.

Единствената стабилна структура в управлението е бюрокрацията, свикнала винаги да прехвърля вината другиму. В критични времена това си проличава особено силно.

 


Тагове:   Япония,


Гласувай:
6



1. hikari - Съединените щати се присъединиха ...
17.03.2011 16:26
Съединените щати се присъединиха към направеното по-рано днес заключение на Русия, че ситуацията в авариралата ядрена централа в Япония е далеч по-мрачна от описваното от японските власти.

Към всички американци в района бе отправено предупреждение заради опасност от радиоактивно заразяване да напуснат префектурата или да не излизат навън в периметър от 80 км около АЕЦ "Даиичи" - много по-широк от 30-километровата зона, въведена от Токио.

В първото обширно изявление на висш служител на администрацията във Вашингтон по повод кризата край Фукушима председателят на Комисията за ядрено регулиране Грегъри Язко съобщи, че басейнът за отработено гориво до реактор №4 е в катастрофално състояние и е останал с нищожно или никакво количество охладителна течност.

На изслушвания, организирани едновременно от подкомисиите по енергетика и търговия на американския Конгрес, той обясни, че използваните горивни пръти, които се съхраняват там, трябва да са непрекъснато потопени, иначе се нагряват и започват да изпускат силна радиация.

"Смятаме, че радиацията е толкова силна, че вероятно пречи да се предприемат контрамерки около реакторите. За много кратко време работниците биха получили смъртоносни дози", каза Язко. Това означава, че е невъзможно аварийни екипи да коригират ситуацията не само около четвърти реактор, но и около останалите пет, допълва "Ню Йорк таймс".


цитирай
2. hikari - ...
17.03.2011 16:27
Контрамерките се състоят в оценяваното като отчаяна крайна мярка заливане на горивото с вода с помощта на противопожарни маркучи и оставяне на парата, образуваща се от нажежените пръти радиоактивна пара да се издигне в атмосферата. Досега този метод се прилагаше от останалите едва 100 работници, войници и пожарникари за предотвратяване на безконтролно топене и изхвърляне на много по-опасен радиацонен облак.

В сряда бе изоставен планът в басейна да се излива вода от хеликоптери, подобно на борбата с горски пожари. Една от причините е, че щеше да се наложи хеликоптерите да преминават през предизвикана от собствените им действия облак радиоактивна пара.

Думите на Язко навеждат на мисълта за сериозно разминаване между Вашингтон и Токио, след като американски служители заключиха, че японските предупреждения са недостатъчни и, умишлено или не, подценяват потенциалната заплаха, посочва "Ню Йорк таймс". Възможно е те също да не разкриват публично цялата истина, за да не предизвикат паника сред населението.

Американският министър на енергетиката Стивън Чу заяви на същите изслушвания, че смята, че в АЕЦ "Даиичи" да има частично топене на ядрото.

"Опитваме се да наблюдаваме много стриктно. Но чуваме противоречиви съобщения какво точно се случва в няколко застрашени реактора. Не искам да спекулирам какво се случва", допълни той. По думите му неговото ведостмство е изпратило в посолството в Токио 39 консултанти и почти 8 тона апаратура за следене на радиацията.

В четвъртък САЩ планират да пуснат в небето над централата безпилотен самолет, който да направи измервания и снимки
цитирай
3. hikari - Всеки момент ще бъде възстановен токът за помпите в АЕЦ Фукушима
17.03.2011 16:29
Почти е готов нов електропровод до площадката с реакторите на АЕЦ "Даичи" и всеки момент ще бъде възстановено захранването на охлаждащите помпи.

Това би трябвало да е началото на излизането от най-тежката ядрена криза от последните 25 години.

Компанията ТЕРСО, която е оператор на авариралата атомна централа край японския град Фукушима, съобщи на журналистите, че помпите би трябвало да започнат да наливат нормално и без прекъсвания вода в прегрелите реактори и опасно загряващите се басейни с отработено гориво.

Наоки Цунода - говорителят на Tokyo Electric Power Co., обяви, че инженерните екипи са готови да тестват електропровода "колкото се може по-скоро", но не посочи някакъв конкретен срок, съобщи "Асошиейтед прес".

цитирай
4. hikari - Швеция: Ниска радиация се насочва към Северна Америка
17.03.2011 16:31
Ниски концентрации на радиоактивни частици от района на японската АЕЦ "Даиичи" край Фукушима се насочват към Северна Америка, твърди Ларс Ерик де Геер, директор на шведския Институт за изследвания на отбраната, цитиран от "Ройтерс".

Институтът е държавна агенция, която използва данни от мрежата на международните мониторингови станции.

Де Геер акцентира, че нивата на радиация не са опасни за хората, но предположи, че частиците ще продължат да движат през Атлантическия океан и може да достигнат Европа. Според него след време те могат да се открият по цялото северно полукълбо

"Става въпрос за много, много ниски стойности, така че хората няма от какво да се притесняват", казва Де Геер. "Преди, когато в Китай се правеха ядрени опити, имаше непрекъснато подобни облаци и никой не се притесняваше за това", твърди директорът на шведския институт
цитирай
5. hikari - В Япония са регистрирани две нови земетресения
17.03.2011 16:34
Токио. Националния сезмологичен институт на САЩ съобщи, че в Япония са регистрирани две нови земетресения, съответно с магнитуд 5.9 и 5.6, съобщи Си Ен Ен. След най-силното земетресение в историята на Япония, станало на 9 март, на територията на страната всеки ден се усещат нови трусове.

цитирай
6. hikari - Проф. Димитър Сираков: Евентуалният радиоактивен облак от АЕЦ „Фукушима” отива към Тихия океан
17.03.2011 16:41
Относно евентуалното разпространение на радиация след земетресенията в Япония и опасността от радиоактивно замърсяване от АЕЦ „Фукушима - 1” Агенция „Фокус” разговаря с метеоролога проф. Димитър Сираков от отдел „Моделиране на атмосферното замърсяване” към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
Фокус: Проф. Сираков, според последните данни, които имате, има ли опасност от радиация в България?
Димитър Сираков: Аз съм метеоролог. Разбирам от въздушни течения и от процеси, които водят до разпространение на замърсители в атмосферата, ако бъдат изпуснати такива. Съгласно нашите данни, които имаме, а ние имаме данни от целия свят, включително от цялото Северно полукълбо, и съгласно нашите пресмятания с моделите, които имаме, в момента циркулацията на въздушните маси е такава, че отнася, ако има изпусната някаква радиация, към Тихия океан. Правихме сметка, че съгласно изчисленията за тези три дена замърсяването ще върви по паралела и ще измине около 40 градуса по паралела навътре в Тихия океан. Станцията е на дължина 141 градуса от Гринуич, ако циркулацията се запази такава за 20 дена или за три седмици. Някоя и друга частичка може да стигне и до нашата страна, но циркулацията не може да се запази толкова дълго, особено в по-ниските слоеве. Там вятърът се мени по поска и сила, защото минават атмосферни вихри каквито са циклоните и антициклоните. В най-високите слоеве може да се запази горе-долу, но и там атмосферата се мени. Изобщо в атмосферата всичко се променя. И е необходимо да се правят модели, като се използват данни. Има прогностични данни на метеорологичните елементи за големи периоди напред.
цитирай
7. hikari - ...
17.03.2011 16:42
Има прогностични данни на метеорологичните елементи за големи периоди напред. В нашата система за ранно предупреждение, с която оперираме и върху района на северното полукълбо и в района на Европа, ние следим къде биха отишли частички, изхвърлени потенциално от дадена централа – като само се движат от вятъра - нищо друго, без да отчитаме останалите процеси. По този начин се получават така наречените траектории. Те дават само една качествена представа, къде биха отишли след някакво време тези въздушни частички, ако в даден момент от дадена точка се изхвърли някакво количество вещество. Истинските модели трябва да отчитат и други процеси, като дифузия, измиване от валежи, които общо взето водят до намаляване на концентрациите на изхвърления замърсител. И то значително намаляване – особено измиването от валежите, което пречиства атмосферата много ефективно. Докато дойдат до нас, ако най-накрая стигнат до нас тези частички – концентрацията на радиацията ще бъде минимална. Може да могат да я хванат някои много прецизни уреди на естествения радиоактивен фон, защото ние всички живеем в някаква радиоактивност.
Фокус: Вие можете ли да кажете каква е концентрацията на радиация, която се изпуска от атомната централа?
Димитър Сираков: Не – това се определя от други хора. На мен като метеоролог някой трябва да ми даде място, височина, продължителност и мощност на изхвърлянето. Когато вкарам данните в модела, с който оперираме, мога да получа някаква картина за това как се разпространява това замърсяване и как се мени концентрацията в облака радиоактивно замърсяване.
Фокус: Как се мени сега концентрацията в облака с радиоактивно замърсяване?
Димитър Сираков: За трите дена, за които разполагаме с данни, и за три дена моделиране се получава, че максималната концентрация при земната повърхност намалява от порядъка на от 100 до 1000 пъти за три дни движение по 37 паралел. Обикновено така върви.
цитирай
8. earthleaks - Това не ме очудва.
17.03.2011 19:12
Първо с нахлуването на бежънци от ниските слоеве на бедни държави, изникна и в западна Европа този феномен на измама, кражба и заплаха за живота. В Канада все още хората не заключват входните врати, но дали във всички квартали - не зная.

Пристъпно държание има и нещо с незачитане на стойностите на страната приютител. Те са богати. Може да им краднеме дори и нещо по-големо. Всичките им жени са руси и курви. Да използваме. С човешките им права също може да злоупотребим. Не ни държат дълго в затвор. Да ги мамиме където можеме - те самите говорят лошо за себе си, самокритикуват се, затварят си очите, където би трябвало да ги държат отворени.

И така "японските качества" се разрушават из западните земи. Може би японците са запазили "чистата си традиция", понеже нямат такъв наплив от "диви души".
цитирай
9. анонимен - Здравей Хикари
17.03.2011 21:06
Тук при мене немските медии от кога разправят че охладителна течност била поискана от САЩ,ама била на път, е вече седмица мина, не е ли стигнала? то на каруца да я беха качили да са стигнали.Какво само дават акъли, действия се искат ,не само мърморене и наказателно вдигане на пръст. Пак тука го прочетох, лодката е не е само налконена,а и контаминирана, дали ще можем д а доплуваме до брега живи и здрави? Не съм много убедена в това, не личи на някой д аму пука. Само големи приказки.
цитирай
10. mikino - Мен също не ме учудва това, че няма ...
18.03.2011 12:29
Мен също не ме учудва това, че няма престъпления. Сигурно ще го напиша за хиляден път - тези хора мислят едни за други. Те знаят, че има и други в нужда, други без харана и вода, други без неща от първа необходимост. Просто те са заедно и това ще ги спаси!
Поздрави, Микино
цитирай
11. pontis - какви мародери?!
18.03.2011 15:36
то хора няма, за цяр. А и никой не отиде да потърси....
Иначе са много организирани. Вероятно организираните още не са се появили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658537
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796