Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 07:14 - За оцелелите в Япония изпитанията едва започват
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 462 Коментари: 1 Гласове:
1



    Положението след земетресението се влошава и от необичайните за ранна пролет мразовити температури и снеговалежите.   Седмица след земетресението и предизвиканото от него цунами лекарите в Североизточна Япония полагат усилия да се грижат за ранените и болните в кризисните центрове за настаняване, в които няма нито течаща вода, нито електричество. А опасността от грипна епидемия нараства заради връхлетялата в района студена вълна. Много от оцелелите, за които се полагат медицински грижи, са напуснали дома си, без да вземат лекарствата си. Те най-често са настанени във физкултурни салони без отопление и течаща вода.

 

Първите два етажа на болницата „Инаваширо” в пристанищния град Кесенума били опустошени от приливната вълна и нейните 47 пациенти трябвало да бъдат евакуирани. Повечето от тези пациенти са с хронични заболявания, били са ранени при земетресението или, както е в няколко случая, страдат от старческа деменция.

 

Единадесет души са били поверени на грижите на семействата им, но останалите 36, сред които и една столетница, са настанени в класна стая на начално училище върху дюшеци и направо на пода.

 

В училището, в което са намерили подслон още 400 души - здрави хора, вече няма нито ток, нито вода, нито отопление. Както в повечето центрове, и тук подслонилите се

 

получават минимално количество храна и вода

 

и почти нищо друго.

 

През нощта трима лекари и единайсет медицински сестри, повечето от които също изгубили дома си от вълните цунами, минават със свещ в ръка през потъналото в пълен мрак училище, за да проверят как са пациентите им.

 

Електрозахранването в района се възстановява много бавно и болницата вероятно ще трябва да чака още дълго. Въпреки че снабдяването с хранителни продукти и продукти от първа необходимост се подобрява, липсата на бензин пречи на диабетиците да стигнат до клиниките и диспансерите, за да получат инсулин.

 

Липсата на ток прави невъзможно и провеждането на диализи. Само в град Иваки 800 пациенти с бъбречна недостатъчност трябваше да бъдат изпратени в Токио, за да продължат лечението си.

 

Медицинските екипи, които работят почти без прекъсване след цунамито и също трябва да се справят с недостига на вода и храна, са на ръба на изтощението.

 

Кейко Окаши мислеше да изживее спокойно пенсионерските си години в пристанищното градче Мияко, но цунамито лиши тази около 70-годишна жена от дом и бъдеще, подобно на много други възрастни хора в Североизточна Япония.

 

„Възстановяване ли? Най-напред трябва да оцелеем.” Кейко Окаши не знае какво друго да каже при вида на купчината отломки от това, което само до преди седмица бе домът й.

 

След този зловещ ден за нея и съпруга й от значение е само най-същественото: да се предпазиш от студа,

 

да има къде да спиш и какво да ядеш

 

Към тези основни неща спада обаче и широката усмивка, която се изписва на лицето на Кейко, когато изведнъж забелязва своя приятелка, която не е виждала след бедствието.

 

Подобно на много селища в Североизточна Япония голям процент от жителите на Мияко са възрастни хора, тъй като младите го напускат, търсейки работа в по-богати и динамично развиващи се райони. Преобладаващият брой възрастни се обяснява и с демографските специфики на Япония: най-голямата продължителността на живота (86,4 години при жените и 75,6 години - при мъжете) и

 

едно от най-ниските равнища на раждаемост в света

 

В Мияко старите хора бяха най-засегнати от гигантските вълни, внезапно връхлетелите градчето минути след най-силното регистрирано някога в Япония земетресение с магнитуд 9. Много от тези хора се опитаха, колкото им стигат силите, да избягат, но не успяха. „Мисля, че голяма част от тях са мъртви”, казва с мъка около 60-годишният Кохе Кацуяма.

 

За оцелелите обаче изпитанията едва започват. Хората, намерили убежище в центровете за настаняване, живеят в лишения, без ток и вода. Положението се влошава от необичайните за ранна пролет мразовити температури и силни снеговалежи.


Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



1. hikari - ЕК: 1 година нужна за охлаждането на "Фукушима"
19.03.2011 08:07
357 дни ще са нужни за пълното охлаждане на първи реактор в японската атомна централа "Фукушима" - това съобщи говорителят на Европейската Комисия по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер, като се позова на доклад на Международната агенция по атомна енергия, предаде АСН.

Холцнер подчерта, че Еврокомисията има готовност да осигури техническа помощ за охлаждането на реакторите или за радиационния контрол, ако властите в Токио поискат това. Помощта може да е под формата на материали, екипировка или апаратура, предаде БНР.

Междувременно от днес Комисията започва да изпраща хуманитарни помощи към Япония по специален въздушен мост, обяви Рафаел Бриганди- говорител на комисаря за хуманитарната помощ.

Също днес за Япония заминава 15-членен екип на Еврокомисията, чиято цел ще бъде създаването на център, в който ще пристигат помощите от Европа, и координирането на разпределението им към нуждаещите се райони.

Всички държави-членки на Евросъюза са изразили готовност да окажат помощ, 9 от тях вече са осигурили одеяла, матраци, спални чували и електрически генератори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672611
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796