Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 17:59 - Защо вероятно никоя друга държава не би се справила по-добре от Япония с подобно бедствие
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 839 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.03.2011 18:00


 Бедата е основа на добродетелта*
Ако има държава, която е подготвена за бедствие, това е Япония. Не случайно думата цунами е японска.

Наистина този път комбинацията е кошмарна дори по стандартите на изстрадалата Страна на изгряващото слънце: разрушително земетресение от 9 по Рихтер, гигантски десетметрови вълни цунами и за капак - ядрена криза в крайбрежна АЕЦ. И въпреки продължаващата атомна заплаха, като че ли светът тихичко си отдъхна наум с мисълта, че никой друг освен японците не може да се справи с такива невъобразими трудности.

Наистина бедствие с подобни мащаби би имало много по-покъртителни последици почти във всяка друга точка на света. "Ако такава природна катастрофа така или иначе трябваше да се случи някъде, то Япония е единственото място, където и хората, и правителството имат капацитета да се справят с проблема", казва пред "Капитал" д-р. Хеорх Фреркс, професор по бедствени науки в университета във Вахенинхен, Холандия. Например при миналогодишното земетресение в Хаити със сила от около 7 по Рихтер (или близо 1000 пъти по-слабо от трусовете в Япония) и без придружаващо цунами загинаха около 200 000 души. Жертвите в Япония засега са под 6000.

Винаги готови

В Япония земетресенията съвсем не са рядкост. Еднодневна разходка в който и да било голям град разкрива безкрайна поредица от много квадратни и недотам красиви сгради. В по-високите от тях от около четвърт век се крият допълнителни носещи конструкции от стомана, хидравлични шокови абсорбатори и огромни гумени "възглавници". Най-обширната база данни за проучвания в областта на антиземетръсната архитектура също е японска. От 1995 г. заради сериозното земетресение в Кобе, при което загиват над 5000 души, са похарчени милиарди долари за проучвания в областта на бедствената готовност. Още през 80-те години в Япония се строят морски диги с височина над 10 метра. В някои крайбрежни градове има инсталирани мрежи от сензори, които задействат аларми в самите къщи на жителите. Въпреки всичко на 11 март огромно цунами надви всички тези структури, изкорени всички сгради и уби хиляди в префектура Мияги. Технологията свежда глава пред силата на природните стихии.

Но в случая на Япония готовността не е базирана само на инфраструктура. Адекватни са и националната политика, и социалните навици. Както посочва Брус Уейкфийлд, програмен координатор за Североизточна Азия към Международния център за изследвания "Удроу Уилсън", "за един час правителството разпредели спасителните сили, помоли за международна помощ и остави всеки да си върши работата. Ясно е, че практическата готовност в случай на бедствие, утвърдена от Кобе насам, спаси много животи". The Atlantic сравнява готовността на Япония за природни катаклизми с интензитета на антитерористичните инициативи в САЩ след 11 септември, за които правителството харчи милиарди долари и които докосват многобройни аспекти от живота на хората.

Факт е, че още в началното училище всички японци присъстват на поредици от часове по справяне с природни стихии. Анимационните филмчета, които съпътстват лекциите, са бодри, а героите с лекота изпълняват препоръчителните действия. Сякаш някакъв елемент от културата на японците е изплетен около идеята за спокойствие в бедствена ситуация. "Ако България е краен пример за културата "не мога да се справя", а САЩ е крайността на "мога да се справя", то Япония е истинската "просто изпълни задачата" култура", обяснява пред "Капитал" Фелпс Хоукинс, професор по журналистика в Американския университет в Благоевград, който е работил четири години в Токио.

Ред и дисциплина

Тук става въпрос и за чисто човешките качества, култивирани у една нация. Колкото и да са вредни обобщенията, Япония остава пример за хомогенност и солидарност. Само 2% от населението не е с японски произход. Според проф. Хоукинс "тяхната крайна културна хомогенност им помага в кризи като настоящата". LA Times разказва историята на възрастна жена, затисната под мебелите в къщата си. Когато е намерена, тя първо се извинява за неудобствата, които е причинила на спасителния екип. Не случайно повечето японци носят хирургически маски на улицата и в метрото не за да предпазят себе си, а за да не заразят другите. Изумително е и как сред разрухата не се появиха мародери, а хората чинно и възпитано чакаха на подредени опашки за вода и други станали дефицитни стоки.

"Чувствам се виновна, че не съм потърпевша", казва пред "Капитал" Юки Майа, студентка в Киото. Нейният град е достатъчно отдалечен от епицентъра на земетресението и бедствието не се е отразило силно на нормалния живот на хората там. Тази съпричастност и липса на егоизъм, типична за обществата с по-колективистки нагласи, е допълнена и от завидна дисциплинираност и стоицизъм. В екстремни ситуации проявата на такива качества в индивидуалистичния контекст на Запада не е гарантирана.

"Иска ми се да вярвам, че повечето нации биха реагирали в подобни ситуации със силно чувство за единност. Може би не толкова спокойно и хладнокръвно като японците. Цялата страна наистина се опитва да преодолее бедствието. И въпреки че има притеснения за последствията, Япония остава силна. Вярата и покорството на обикновените японци им помага в ситуации като тази, когато спокойствието е най-важно", твърди австралиецът Алекс Барън, който преподава английски в Токио. За него обаче сляпата вяра в реда, диктуван от управляващите, може да е ефективна, но и вредна понякога: "Ако правителството им каже, че дъждът, валящ от радиоактивния облак, е безобиден, те сигурно ще повярват." И все пак тези качества са най-добрата надежда, че над Япония отново ще изгрее слънце.

*Японска поговорка

  Маргарита Димова


Маргарита Димова е завършила магистратура по разрешаване на конфликти и човешки права в Утрехт, Холандия. Прекарала е една година на обменна програма в университета Kansai Gaidai в Осака, Япония
 


Тагове:   Япония,


Гласувай:
2



1. hikari - Загиналите и изчезналите в Япония достигнаха почти 20 000 души
19.03.2011 20:01
Токио. Броят на потвърдените случаи на загинали хора и включените в списъците с изчезналите достигна почти 20 000 души в събота, осем дни след мащабното земетресение и последвалото го цунами в страната, предаде АФП.
Националната полицейска агенция съобщи, че е потвърдена смъртта на 7653 души, а 11 746 други са в неизвестност до 23,00 часа местно време (16,00 часа българско време).
Надеждите да бъдат открити още оцелели в развалините са минимални, след като студена вълна обхвана североизточните части на Япония и покри със сняг по-голямата част от засегнатия регион по-рано тази седмица.
цитирай
2. hikari - Охлаждането на трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" продължава до нормализиране на ситуацията
19.03.2011 20:05
Токио. Продължава охлаждането на трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" до нормализиране на ситуацията, предаде телевизия NHK като се позова на генералния секретар на японското правителство Юкио Едано. Операцията по охлаждане с вода на трети реактор и на хранилището с отработено ядрено гориво е успешна, но е необходимо тя да продължи до нормализиране на положението. Очаква се операцията да продължи целия съботен ден.
.
Следи от радиоактивни субстанции са открити в питейната вода в Япония

Осака. Следи от радиоактивни субстанции бяха открити в питейната вода в различни градове на страната, но те не застрашават човешкото здраве, съобщи японското правителство, цитирано от АФП.
Завишени нива на радиоактивен йод бяха открити във водоизточниците в Токио и централните префектури Гунма, Точиги, Сайтама, Чиба и Ниагата. Също така в Точиги и Гунма е регистрирано наличието на радиоактивен цезий. „Обаче параметрите са напълно в рамките на нормите за питейната вода”, се посочва в съобщението.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670032
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796