Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 09:21 - Япония: какво ли не правят, за да успокоят хората
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
2



    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Какви ли са истинските мащаби на бедствието... Отчаяната борба за охлаждане на реакторите в АЕЦ "Фукушима-1" продължава. Същевременно страхът от неизвестността пред истинските мащаби на бедствието нараства. Никой не знае кога и как ще завърши катастрофата. "Тепко", компанията оператор на АЕЦ "Фукушима-1", доскоро с гордост представяше видеозаписи от пускането в експлоатация на първия реактор в централата. Оттогава са минали 40 години. А днес от концерна чуваме думите: "Много жалко, че на 40-я си рожден ден реакторът се намира в това състояние. Молим всички за прошка". С това безпомощно извинение операторът всъщност трябваше да оповести и още тревожни информации. Така например радиоактивното замърсяване на морската вода около Фукушима е 1850 пъти над допустимата норма. Само с половин литър от тази вода човек би получил радиоактивно облъчване, равняващо се на дозата за една година. Но кой ли пък пие морска вода? Рибата, водораслите и другите морски обитатели обаче са сериозно застрашени.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Радиацията остава висока

Никой не смее да прави прогнози

Все още не е ясно откъде изтича радиоактивната вода. Все по-вероятна става хипотезата, че реакторите и техните външни обвивки са сериозно пострадали. Компания "Тепко" първоначално беше обявила, че във водата във Втори реактор е измерена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалната. По-късно обаче представители на компанията признаха, че данните за рязко покачване на радиацията били погрешни.

Дори и след новите измервания, считани за правилни, отделената във въздуха радиация във Втори реактор например остава на високи равнища - 1000 милисиверта на час. Това означава, че един работник в тази зона може да достигне обичайното за професията си годишно облъчване за 15 минути. Доза от около 4000 милисиверта води до смърт при половината случаи на подобно облъчване.

Говорителят на японското правителство Юкио Едано заяви, че множеството проблеми в централата далеч не са решени. "Възстановихме електрозахранването и вкарахме вода. Все още обаче няма поводи за задоволство."

Кога и как ще приключи катастрофата все още никой не знае. Страхът от неизвестното се разраства. В Токио например, отдалечен на над 200 километра от мястото на аварията, хората са изнервени заради постоянното прекъсване на електрозахранването. А след като макар и само за един ден беше регистрирана повишена радиоактивност в питейната вода, жителите на столицата започват да губят доверие във властите. "Дори когато те казват, че радиоактиността е под опасните граници, аз съм обезпокоена. Детето ми е само на 11 месеца и аз искам на всяка цена да предотвратя каквото мога", казва една майка.

Кризисен мениджмънт по японски

Bildunterschrift: Призрачни супермаркети

За истинска паника все още не може да се говори, но в някои супермаркети продават само по едно шише бутилирана вода на човек. Властите обаче започнаха да раздават безплатно минерална вода. Същевременно губернаторът на Токио гордо оповести, че вече четвърти поред ден не е регистрирана повишена радиация в питейната вода:

"Не искам хората да изпадат в паника. Питейната вода от водопроводната мрежа вече е сигурна. Дори съпругата ми беше разтревожена и купи бутилирана вода. Но аз й казвам, че водата е безопасна", заяви той и отпи глътка вода от градския водопровод пред телевизионните камери. Вода от същата централа, където беше измерена наднормена радиоактивност. На това му се казва кризисен мениджмънт по японски!

 

 

АГ/ДПА/ЗЦ/Б. Гроскопф, К. Цанев, М. Илчева

   


Тагове:   Japan,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670158
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796