Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2012 03:29 - 10 неща, които абитуриентите няма да чуят в прощалната реч - 1
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1174 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Уважаеми Випуск 2012,

Настъпи и вашият час да изслушате прощални - предимно приповдигнати и емоционални - слова на прощаване с училището. В тях по традиция се говори със заредени с напомпан оптимизъм думи, призиви да се помни честта на училището, плиска се менче "да ви върви по вода"... Във всичко това има много официозно старомодни неща и малко връзка с това, което предстои.

В същото време една "реалистична реч" не би звучала много приятно. Нещо като това:

"Почти няма за какво да ви честитим. С усилия, които - нека сме честни - са били далеч от героизъм, повечето от вас прекарахте няколко години в получаване на надути оценки за предимно непотребно знание, за да се сдобиете с диплома, която не ви върши много работа. Сега влизате в една пълзяща по дъното на кризата икономика и ще бъдете примамвани да гласувате за политици, които бързо ще ви разочароват.

Моля ви да не се оплаквате колко е трудно да се намери работа докато продължавате да живеете при мама и татко - същите тези родители, мнозина от които са похарчили половин състояние за вашите частни уроци и образование, само за да ви получат като недоставена пратка с пeчат "Да се върне на изпращача, адресът е неизвестен".

Разбира се, че сред вас има страхотни и амбициозни момчета и момичета, които не се самосъжаляват и мотаят, а се борят. Но шансовете на повечето от вас не са като техните и понеже вече официално сте възрастни, някои факти от живота трябва да ви се кажат право в очите.

Първо, научили са ви на твърде малко и много вероятно е да чувате, че сте от най-неграмотното поколение от години насам. Политици и анализатори ще ви говорят колко е важно да сте обучени за една "икономика на познанието", а всъщност колцина от вас с отлични дипломи знаят как да си регистрират фирма? Оценяват ви по темата "От здравия разум до поетическото безумие в романа "Под игото", но никой не ви учи как се пише мотивационно писмо за работа. Натъпкали са ви главите с факти, а не ви учат как да мислите и да отстоявате с аргументи позициите си. Въпросът твърде често е, не че не знаете как да съедините точките в картина, а че не знаете къде са точките.

Ако искате да успеете, стегнете се. Особено, ако се каните да учите и работите в чужбина. Не само че малцина ви искат там, но и конкурентите ви са няколко обиколки пред вас, говорят поне още един език и може би мислят да започнат да учат китайски.

Нямате какво особено да изброите в своето CV и смятате, че винаги ще има хора, които ще ценят тази криворазбрана скромност и умереност, защото във всяко поколение има тенденция всички да мислят като всички. Само че огледайте се - под повърхността на конформизма връстниците ви са все по-големи егоисти и си изграждат индивидуалност като се различават от останалите, а не като харесват или мразят еднакво с тях. Въпросът е не дали те обичат чалга, а вие рок, въпросът е дали имат желание да проявят солидарност, съчувствие и колегиалност. Някои му казват teamwork."
image



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672646
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796